Soda piemērošana nepilngadīgajiem - Zaķe, Linda (Latvijas Universitāte, 2008)
Bakalaura darba tēma ir „Soda piemērošana nepilngadīgajiem”. Bakalaura darbā tiek apskatīti soda un tā mērķa teorētiskie aspekti, pamatsodu piemērošanas īpatnības nepilngadīgajiem un ar to saistītā problemātika, kā arī tiek salīdzināta sodu piemērošana nepilngadīgajiem ar ārvalstīm, proti, ar Lietuvu, Igauniju, Vāciju, Šveici, Austriju, Dāniju, Beļģiju, Nīderlandi un Spāniju. Izpētes gaitā tiek noskaidroti iespējamie problēmjautājumi, kuri varētu rasties piemērojot sodus nepilngadīgajiem, skarot arī tiesu prakses iezīmes. Bakalaura darba izpētes rezultātā tiek apkopotas galvenās atziņas un autores domas par pētīto tematu, un sniegti priekšlikumi par nepieciešamajiem grozījumiem un papildinājumiem Latvijas Krimināllikumā, saistībā ar soda piemērošanu nepilngadīgajiem.

Das Thema der Bachelorarbeit ist "Die Angemessenheit der Strafe bei kriminellen Jugendlichen". In der Arbeit werden die theoretischen Grundlagen vom Sinn und Ziel der Strafe untersucht. Auch die Unterschiede im Strafmaß bei Jugendlichen bei identischen Straftaten in Lettland werden in der Arbeit aufgezeigt und zusätzlich mit anderen Ländern verglichen. Zum Vergleich herangezogen werden die Länder wie Belgien, Dänemark, Deutschland, Estland, Litauen, Niederlande, ģsterreich, Schweiz und Spanien. In dieser Arbeit wird auch die grundsätzliche Problematik der Angemessenheit der Strafen von Jugendlichen diskutiert. In dieser Diskussion wird auch auf die praktische Erfahrung der Gerichte dargestellt. In der Bachelorarbeit stellt die Autorin auch ihre persĻnliche Meinung zum Jugendstrafrecht dar, sie macht ihre eigenen Vorschläge Ņber ihrer Meinung nach notwendige Gesetzänderungen im Strafgesetzbuch Lettlands fŅr Jugendlichen.
Implantation of punishment for juveniles
Keywords: Juridiskā zinātne