Dzīvnieku labturības pārkāpumu reprezentācija Latvijas ziņu portālos no 2013. gada līdz 2023. gadam - Liepiņa, Madara (Latvijas Universitāte, 2024)
Maģistra darba mērķis ir analizēt dzīvnieku labturības pārkāpumu reprezentāciju interneta ziņu portālos (Delfi, TVNET, LA.LV, LSM) laika periodā no 2013. gada līdz 2023.gadam. Darba teorētisko bāzi veido reprezentācijas teorijas, mediju nozīmes, mediju funkciju un mediju ētikas apskats, tāpat arī dzīvnieku ētikas apskats. Savukārt pētījuma daļā ir izmantotas divas pētniecības metodes – daļēji strukturēta intervijas, lai noskaidrotu nozares ekspertu viedokli par dzīvnieku labturības pārkāpumu reprezentāciju Latvijā un kvalitatīvā kontentanalīze ziņu portālu publikāciju analizēšanā, kur ziņots par dzīvnieku labturības pārkāpumiem. Dzīvnieku labturība ir likumos noteiktu pienākumu kopums, kas katram cilvēkam ir jāievēro, ja tas vēlas turēt mīļdzīvnieku, turēt dzīvnieku lauksaimniecības vajadzībām vai arī citā Dzīvnieku aizsardzības likumā noteiktā gadījumā. Labturība ir plašs jēdziens, kas sevī ietver ne tikai rakstītās normas, bet arī katra cilvēka morālo pienākumu pret dzīvnieku, proti, par to rūpēties, to aizsargāt un nekādā veidā dzīvniekam nekaitēt. Neskatoties uz to, publiskajā telpā bieži var redzēt ziņas un sižetus par dzīvnieku labturības noteikumu neievērošanu, kas ietver arī cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvnieku. Līdz ar to medijiem ir ļoti svarīgs uzdevums šos notikumus reprezentēt sabiedrībai, lai raisītu lielāku apziņu par šādu nodarījumu cietsirdīgu raksturu un atgādinātu par šo svarīgo pienākumu aizsargāt dzīvniekus, kuri ir justpējīgas būtnes un spēj izjust kā labpatiku, tā sāpes. Atslēgas vārdi: reprezentācija, dzīvnieku labturība, ziņu portāli, komunikācija, likumdošana

The aim of Master's thesis is to analyze the representation of animal welfare violations in online news portals (Delfi, TVNET, LA.LV, LSM) during the period from 2013 to 2023. The theoretical basis of the work consists of representation theories, a review of media significance, media functions and media ethics, as well as a review of animal ethics. In the research part, two research methods are used: semi-structured interviews to determine the opinions of industry experts on the representation of animal welfare violations in Latvia, and qualitative content analysis to analyze publications in news portals that report on animal welfare violations. Animal welfare is a set of legally defined obligations that every person must follow if they wish to keep a pet, an animal for agricultural purposes, or in other cases specified in the Animal Protection Law. Animal welfare is a broad concept that includes not only written norms but also each person's moral duty towards animals, specifically, to care for them, protect them, and not harm them in any way. Nevertheless, news and reports about animal welfare violations, including instances of cruel treatment of animals, frequently appear in the public sphere. Therefore, the media has a very important task to represent these events to the public, to raise greater awareness of the cruel nature of such offenses, and to remind people of the important duty to protect animals, who are sentient beings capable of experiencing both pleasure and pain. Key words: representation, animal welfare, news portals, communication, legislation.
The representation of animal welfare violations in Latvian news portals from 2013 to 2023
Keywords: Plašsaziņas līdzekļi un komunikācija; reprezentācija; dzīvnieku labturība; ziņu portāli; komunikācija; likumdošana