Valsts pārvaldes iestāžu nodarīto zaudējumu atlīdzināšana - Aleksejuka, Inese (Latvijas Universitāte, 2006)
Maģistra darba nosaukums ir „Valsts pārvaldes iestāžu nodarīto zaudējumu atlīdzināšana”. Materiālā zaudējuma un personiskā kaitējuma atlīdzinājums administratīvajā procesā ir viens no valsts atbildības veidiem publisko tiesību jomā. 2004.gada 1.februārī stājās spēkā Administratīvā procesa likums, bet 2005.gada 1.jūlijā spēkā stājās Valsts pārvaldes iestāžu nodarīto zaudējumu atlīdzināšanas likums. Līdz ar minēto likumu spēkā stāšanos Latvijas Republikā ir ieviests jauns tiesiskais regulējums attiecībā uz privātpersonas prasījumiem pret valsti. Administratīvā procesa likuma spēkā stāšanās un atlīdzinājuma mehānisma noteikšana īpašā likumā ir pēdējo gadu aktualitāte Latvijā, kas arī izvirza darba mērķi - izpētīt valsts pārvaldes iestāžu nodarīto zaudējumu atlīdzinājuma tiesisko regulējumu. Maģistra darbam ir trīs galvenās nodaļas, kurās analizēta jēdzienu – „valsts atbildība” „zaudējumi” un “atlīdzinājums” - izpratne administratīvā procesa tiesību ietvaros, atlīdzinājuma tiesiskais regulējums un jautājums par atlīdzinājuma apmēra noteikšanu un atlīdzināšanas kārtību. Kopsavilkumā apkopoti maģistra darba izstrādāšanas gaitā gūtie secinājumi un izvirzītie priekšlikumi. Maģistra darba teorētisko pamatu veido vietējo autoru monogrāfijas, tiesību zinātnes pārstāvju atziņas, Latvijas Republikas normatīvie akti, kā arī ārvalstu autoru darbi un normatīvie akti. Tāpat maģistra darba izstrādē izmantota Latvijas administratīvo tiesu prakse jautājumos par atlīdzinājumu.

The title of the master’s theses is “Recovery of damages caused by state administration”. Recovery of material damage and personal tort in the administrative procedure is one aspect of the state liability in the sphere of public law. The Administrative Procedure Law was enforced 2004, February 1, but the Law of Recovery of Damages Caused by State Administrative Institutions was enforced 2005, July 1. Along with the above mentioned laws, new legal situation regarding private claims from the state was introduced in the Republic of Latvia. The enforcement of the Administrative Procedure Law and regulation of the mechanism of recovery in a special act, is the main topicality in Latvia. That leads to the aim of the masters theses – to investigate the legal regulation of recovery of damages caused by state institutions. There are three main chapters where the definitions of “state liability”, “damages” and “recovery” has been analyzed in the sphere of the administrative procedure. Also the legal regulation of recovery and the question of the amount of recovery and the procedure of recovery has been analyzed. . In the summary main conclusions and proposed suggestions have been summarized. The theoretical base of the master’s theses is formed by monographs of the local authors, verities of representatives of the legal science, legal acts of the Republic of Latvia, as well as foreign source of literature and legal acts of foreign legal systems. The judicature of the administrative courts of Latvia regarding cases of recovery was used to supplement the investigation of the aim of the master’s theses.
Recovery of damages caused by state administration
Keywords: Juridiskā zinātne