3-4 gadīgu bērnu valodas bagātināšana vizuālās mākslas nodarbībās pirmsskolā - Šmite, Aija (Latvijas Universitāte, 2021)
Kvalifikācijas darba temats: 3 – 4 gadīgu bērnu valodas bagātināšana vizuālās mākslas nodarbībās pirmsskolā. Pētījuma mērķis: Teorētiski noskaidrot un praktiski pārbaudīt, kā vizuālās mākslas nodarbības pirmsskolā bagātina 3 – 4 gadīgu bērnu valodu. Pirmajās divās sadaļās ir teorijas pētījums un analīze. Trešajā sadaļā ir empīriskais pētījums, kas ietver metodoloģijas aprakstu un tā norisi, iegūto rezultātu analīzi un secinājumus. Pirmajā nodaļā tiek pētītas teorētiskās atziņas par valodas attīstību. Tika analizēts 3 – 4 gadu vecumposma bērnu psiholoģiskais raksturojums. Kā teorētiskais pamats tika izmantotas sekojošu zinātnieku un pētnieku atziņas: D. Markus (2003), Ļ. Vigotskis (2002), A. Irbe, S. Lindenberga (2014), I. Hadaņonoka, L. Hadaņonoka, L. Staļģe, R. Merirande, A. Šteinberga (2000), Ē. Kalvāns (2018), D. Markus (2007), I. Stangaine (2014), S. N. Ceitlina (Цейтлин, 2009), I. Freiberga (2016) u. c.. Otrajā nodaļā tika izmantoti Skola 2030 metodiskie materiāli un vadlīnijas. Kā teorētiskais pamats tika izskatītas tādu zinātnieku atziņas kā B. Frīdenberga (2003), D. Kalēja – Gasparoviča (2020), R. Čumičova (Чумичёва, 2016), V. Hibnere (2000) u.c. Tika analizēts mācību process, kā arī pedagoģiskā darbība. Empīriskajā daļā tika izstrādāts plāns pētījuma norises ietvaros. Kā arī tika izvēlētas pētnieciskās metodes. Empīriskajā daļā tika īstenotas septiņas idejas bērnu valodas bagātināšanai, izmantojot vizuālās mākslas nodarbības. Tika aprakstītas pedagoģiskās metodes un paņēmieni, kas tika lietoti vizuālās mākslas nodarbībās. Izstrādāti vērtēšanas kritēriji un rādītāji. Bērnu valodas krājums tika vērtēts un piefiksēts pētījuma sākumā, pētījuma vidū un pētījuma beigās. Vārdu krājuma pieaugums tika attēlots diagrammās. Pētījuma noslēgumā ir aprakstīti īsi ieteikumi pirmsskolas skolotājiem. Kvalifikācijas darba apjoms: 58 lpp., ietver 17 attēlus, 6 tabulas, 4 pielikumus, izmantoti 58 literatūras avoti. Atslēgas vārdi: valodas attīstība, valodas bagātināšana, bērnu runa, pedagoģiskā darbība pirmsskolā, vizuālā māksla, vidējais vecumposms, aplicēšana, veidošana, zīmēšana, emocionālais pārdzīvojums, bērna uzmanība.

Topic of the qualification work: Enrichment of the language of 3 to 4-year-old children in visual arts classes in preschool. Objective of the study: To find out theoretically and practically check how visual arts classes in preschool enrich the language of 3 to 4-year-old children. The first two sections are theory research and analysis. The third section is an empirical study that includes a description of the methodology and its course, analysis of the obtained results and conclusions. The first chapter examines the theoretical findings on language development. Psychological characteristics of 3 to 4-year-old children were analyzed. Findings of the following scientists and researchers were used as a theoretical basis: D. Markus (2003), Ļ. Vigotskis (2002), A. Irbe, S. Lindenberga (2014), I. Hadaņonoka, L. Hadaņonoka, L. Staļģe, R. Merirande, A. Šteinberga (2000), Ē. Kalvāns (2018), D. Markus (2007), I. Stangaine (2014), S. N. Ceitlina (Цейтлин, 2009), I. Freiberga (2016) etc. In the second chapter, “School 2030” methodological materials and guidelines were used. As a theoretical basis, the findings of scientists such as B. Frīdenberga (2003), D. Kalēja – Gasparoviča (2020), R. Čumičova (Чумичёва, 2016), V. Hibnere (2000) and others were used. The learning process as well as pedagogical activity were analyzed. In the empirical part, a plan was developed for the research. Research methods were also chosen. In the empirical part, seven ideas for enriching children's language through visual arts classes were implemented. The pedagogical methods and techniques used in the visual arts classes were described. Evaluation criteria and indicators have been developed. The children's language collection was evaluated and recorded at the beginning of the study, in the middle of the study and at the end of the study. Vocabulary growth was displayed in charts. The study concludes with brief recommendations for pre-school teachers. Volume of the qualification work: 58 pages, includes 17 pictures, 6 tables, 4 annexes, 58 literature sources. Keywords: language development, language enrichment, children's speech, pedagogical activity un preschool, visual arts, middle age, application, creation, drawing, emotional experience, child’s attention.
Enrichment of the Language of 3 to 4-year-old children in visual arts classes in preschool
Keywords: Pirmsskolas pedagoģija; valodas attīstība; valodas bagātināšana; bērnu runa; pedagoģiskā darbība pirmsskolā; vizuālā māksla