Valsts parāda apjoms un ekonomiskā izaugsme - Savickis, Pāvels (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darba mērķis ir izpētīt akadēmiskajā literatūrā un datu avotos esošo informāciju par valstu parādu apjomiem, tautsaimniecības izaugsmi, to ietekmējošajiem faktoriem un rast priekšlikums, kas saistīti ar ekonomiskās izaugsmes veicināšanu un vispārējās labklājības radīšanu. Pēc valstu budžeta teorētiska rakstura izklāsta, turpmāk tika analizēti budžeta deficīta veidojošie faktori ,tādi kā ēnu ekonomika, valsts demogrāfiskā situācija un radītāji, kas ataino labklājības līmeni – Džini indekss, valsts nominālais IKP u.c. Tika izpētīta valsts parādu struktūra, apskatīti un analizēti tie faktori, kuri, autora prāt, būtiski ietekmē valsts ekonomisko stāvokli. Tika analizēti investīciju apjomi pēc to sadalījuma dažādās nozarēs, konstatēta ēnu ekonomikas problēmas atšķirīgu sektoru ietvaros un salīdzināti valstu savstarpējo parādu apjomi. Galvenie darbā izstrādātie secinājumi un priekšlikumi balstīti uz nodokļu sloga, investīciju un demogrāfiskos rādītāju uzlabojumiem. Tika secināts, ka investīcijas ir viens no parāda mazināšanas nosacījumiem un ekonomiskās izaugsmes veicinošajiem faktoriem.

The goal of this Bachelor work is to research the information provided in academic literature and data sources about government debt and economical growth as well as factors that influence this process and identify the meaningful proposal related to economical growth stimulation and overall wealth creation. Following the budget review outcome, the budget deficitformig factors were discussed and analysed, for instance informal economy, national demography and level of welfare indicators such as the State nominal GDP and Gini coefficent. Government dept structure was also investigated. In addition, the second chapter discusses factors that, in my opinion, significantly impact government econmical condition. The Investment value was analysed by its division into various sectors. Each sector was then analysed for informal economy and its critical points. The main outcomes and proposal of this bachelor work is related to taxation, investment and potential demographical increase. Investement is one of the main economic factors that contributes towards the economical growth as well as national development trends.
State debt and economical growth
Keywords: Ekonomika; budžets; parāda struktūra; demogrāfiskais stāvoklis; iekšzemes kopprodukts; Džini koeficients