Sarveida polimēru sintēze un īpašību pētījumi - Raiskuma, Anete Patrīcija (Latvijas Universitāte, 2023)
Sarveida polimēru sintēze un īpašību pētījumi. Raiskuma A. P., zinātniskais vadītājs Sizovs, A., Ph. D. Bakalaura darbs, 53 lapaspuses, 30 attēli, 6 tabulas, 37 literatūras avoti, 2 pielikumi. Latviešu valodā. Literatūras apskatā analizētas sarveida polimēru sintēzes metodes, iekļauti to izmantošanas piemēri. Aprakstīta apgriezeniskas pievienošanas fragmentācijas virknes pārneses polimerizācijas metode (Reversible addition-fragmentation chain-transfer polymerisation) un tās izmantošanas iespējas. Rezultātu izvērtējumā aprakstīta sarveida polimēru (Mn > 300 kg/mol) iegūšanas metode un to analīze, izmantojot SEC SLS datus. Eksperimentālajā daļā sintezēti 6 savienojumi. No tiem 1 ir makromonomērs, kas izmantots sarveida polimēru sintēzē. Izmantojot aprakstīto metodi, iegūti 56 sarveida polimēri ar PDI līdz pat 1,150 un Mn līdz 2009 kg/mol. Eksperimentālajā daļā ir aprakstītas sintēžu metodes, doti vielu raksturojumi izmantojot 1H KMR, 13C KMR un polimēru maisījuma frakcionēšanas metode.

Bottle brush polymer synthesis and property studies. Raiskuma A. P., supervisor Ph. D. Sizovs. A. Bachelor's thesis, 53 pages, 30 figures, 6 tables, 37 references, 2 appendices. In Latvian. In the literature review, methods for bottleneck brush polymer synthesis have been analysed and examples of their applications have been included. A review of reversible addition-fragmentation chain-transfer polymerisation and its uses were also included. The results section describes method for preparation of bottleneck brush polymers (Mn > 300 kg/mol) and analysis of them using SEC-SLS. In the experimental section, 6 compounds were synthesized, one of which was further used as a macromonomer in bottleneck brush polymer synthesis. Using the method described 56 bottleneck brush polymers with PDI as low as 1,150 and Mn up to 2009 kg/mol were prepared. The experimental part contains all methods used for compound synthesis, their characterisation by 1H, 13C NMR and fractionation method.
Synthesis and characterization of bottle-brush polymers
Keywords: Ķīmija; SARVEIDA POLIMĒRI; RAFT POLIMERIZĀCIJA; GRAFTING-THROUGH POLIMERIZĀCIJA; SEC-SLS; FRAKCIONĒŠANA