Kolorektālā vēža pacienta dominējošie riska faktori Latvijā atbilstoši reģioniem un to ietekme uz pēcoperācijas komplikācijām - Lobanovs, Sergejs (Latvijas Universitāte, 2023)
Pētījuma aktualitāte. Kolorektālais vēzis ir viens no visizplatītākajiem vēža paveidiem Latvijā. Identificējot galvenos kolorektālā vēža riska faktorus valsts reģionos, ir iespējams izstrādāt risku mazinošus pasākumus atsevišķi katram reģionam. Pētot saistību starp kolorektālā vēža riska faktoriem un pēcoperācijas komplikācijām, ir iespējams noteikt, kuriem riska faktoriem ir lielāka nozīmē pēcoperācijas komplikāciju attīstībā. Darba mērķis. Izpētīt dominējošus kolorektālā vēža riska faktorus Latvijā un reģionos un to saistību ar pēcoperācijas komplikācijām. Pētījuma metode. Kvantitatīvā (pielietots hī-kvadrāta tests). Pētījumā ietvaros tika analizēta kolorektālā vēža pacientu medicīniskā datu bāze, kura tika izveidota RAKUS LOC prospektīvā pētījuma ietvaros (Ētikas komitejas atzinums Nr. 20-A/20). Kopējais respondentu skaits ir 168 pacienti. Datu analīzē tiks iekļauta informācija par kolorektālā vēža pacientiem, kuriem tika veikta plānveida ķirurģiska ārstēšana un komplikāciju uzskaite (kā arī apkopota informācija par modificējamiem un nemodificējamiem riska faktoriem kā arī dzīves vietu). Rezultāti. Galvenie kolorektālā vēža riska faktori Latvijā - 80,95% (N=136) mazkustīgs dzīvesveids, vecums > 65 gadiem 66% (N=111) gadījumos, vīriešu dzimums 50% (N=84) un aktīvā smēķēšana 50% (N=84). Ceturto vietu aizņem liekais svars - 44.05% (N = 74). Retāk sastopamie kolorektālā vēža riska faktori Latvijā ir vēzis pirmās pakāpes radiniekiem 42,26% (N=71), alkohola lietošana 17,26% (N=29), cukura diabēts 13,1% (N=22), pasīvā smēķēšana 6,55% (N=11), holecistektomija 5,95% (N=10) un resnās zarnas polipi 3,57% (N=6). Pētījums uzrādīja, ka kolorektālā vēža riska faktoru sadalījums Latvijā kopumā un atsevišķos reģionos ir līdzīgs un lielas starpības nepastāv. Tādi riska faktori kā aktīvā un pasīvā smēķēšana, alkohola lietošana, fiziski neaktīvs dzīvesveids, paaugstināts ķermeņa masas indekss, aptaukošanās, holecistektomija, resnās zarnas polipi, vīriešu dzimums, vecums > 65 gadi un onkoloģiskās saslimšanas 1. pakāpes radinieki nepalielina pēcoperācijas komplikācijas risku (p = >0.10). Savukārt pacientiem ar cukura diabētu ir lielāks pēcoperācijas brūces infekcijas attīstības risks (p = 0.05). Secinājumi. Latvijā dominējošie kolorektālā vēža riska faktori ir mazkustīgs dzīvesveids, vecums > 65 gadi, vīriešu dzimums, aktīva smēķēšana un liekais svars. Retāk sastopamie kolorektālā vēža riska faktori ir onkoloģiskās saslimšanas 1. pakāpes radiniekiem, alkohola lietošana, cukura diabēts, holecistektomija, resnās zarnas polipi un pasīvā smēķēšana. Kolorektālā vēža riska faktoru sadalījums ir līdzīgs visos Latvijas reģionos. Pamatojoties uz iegūtajiem datiem, var secināt, ka nepastāv statistiski nozīmīgas korelācijas starp lielāko daļu kolorektālā vēža riska faktoru un pēcoperācijas komplikācijas risku, izņemot cukura diabētu.

Introduction. Colorectal cancer is one of the most common types of cancer in Latvia. By identifying the main risk factors for colorectal cancer in the regions of the country, it is possible to develop risk-reducing tactics separately for each region. By studying the relationship between colorectal cancer risk factors and postoperative complications, it is possible to determine which risk factors are more significant in the development of postoperative complications. Aim. To study dominant risk factors of colorectal cancer in Latvia and regions and their relationship with postoperative complications. Materials and methods. Quantitative (chi-square test applied). The study analyzed the medical database of colorectal cancer patients, which was created as part of the RAKUS LOC prospective study (Ethical Committee Opinion No. 20-A/20). The total number of respondents is 168 patients. Data analysis will include information on colorectal cancer patients who underwent elective surgical treatment and complication records (as well as collected information on modifiable and non-modifiable risk factors, as well as location). Results. The main risk factors for colorectal cancer in Latvia - 80.95% (N=136) sedentary lifestyle, age > 65 years in 66% (N=111) cases, male gender 50% (N=84), active smoking 50% (N=84 ) and overweight - 44.05% (N = 74). The less common risk factors are cancer in firstdegree relatives 42.26% (N=71), alcohol consumption 17.26% (N=29), diabetes 13.1% (N=22), passive smoking 6, 55% (N=11), cholecystectomy 5.95% (N=10) and colon polyps 3.57% (N=6). No significant differences between the regions of Latvia and risk factors were found. Risk factors such as active and passive smoking, alcohol consumption, physically inactive lifestyle, increased body mass index, cholecystectomy, colon polyps, male sex, age > 65 years, and first-degree relatives with oncological disease do not increase the risk of postoperative complications (p = >0.10). On the other hand, patients with diabetes have a higher risk of developing a postoperative wound infection (p = 0.05). Conclusions. In Latvia, the dominant risk factors for colorectal cancer are sedentary lifestyle, age > 65 years, male sex, active smoking and overweight. Less common risk factors for colorectal cancer are oncological diseases for 1st degree relatives, alcohol consumption, diabetes, cholecystectomy, colon polyps, and passive smoking. The distribution of colorectal cancer risk factors is similar in all regions of Latvia. Based on the obtained data, it can be concluded that there are no statistically significant correlations between most of the colorectal cancer risk factors and the risk of wound infection after surgery, with the exception of diabetes mellitus.
Dominant risk factors of colorectal cancer patient in Latvia according to regions and their impact on postoperative complications
Keywords: Medicīna; Resnās zarnas vēzis; Riska faktori; Pēcoperācijas komplikācijas; Taisnās zarnas vēzis; Kolorektālais vēzis