Eiropas Cilvēktiesību tiesas ietekme uz cilvēktiesību ievērošanu Latvijā - Cekule, Laima (Latvijas Universitāte, 2009)
Autore aplūko kā Eiropas Cilvēktiesību tiesa (turpmāk – ECT) ir ietekmējusi cilvēktiesību ievērošanu Latvijā, lai izdarītu secinājumus, kādi grozījumi ir veikti normatīvajos tiesību aktos un kādas darbības tiek plānotas, lai uzlabotu cilvēktiesību aizsardzību Latvijā. 3.nodaļā autore secina, ka, lai gan ir veiktas izmaiņas kriminālprocesa regulējumā, joprojām lielākais sūdzību skaits no Latvijas ECT ir tieši saistībā ar kriminālprocesa ilgumu un apcietinājuma piemērošanu. Autore ierosina, ka lielāka uzraudzība attiecībā uz Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas normu piemērošanu sekmētu sūdzību skaita samazināšanos ECT. Autore secina, ka ECT ir ietekmējusi likumdevējvaru, izpildvaru un tiesu varu, tādējādi nostiprinot demokrātijas līmeni mūsu valstī.

Author discusses how European Court of Human Rights (further – Court) has influenced human rights’ adherence in Latvia, in order to conclude what changes have been done in legislation and what kind of actions are planed to improve human rights’ protection in Latvia. In chapter 3 author concludes that although there have been changes in regulation of criminal procedure, still the biggest number of claims from Latvia reaches Court exactly about the issue, mentioned before. Author suggests that there should be better supervisor mechanism in order to decrease number of claims that goes to the Court. In summary, author has concluded that Court has influenced legislation, executive power and judiciary in Latvia and has secured democracy in our country.
European Court of Human Rights impact to Human Rights observance in Latvia
Keywords: Juridiskā zinātne