3-4 gadīgu bērnu pašapziņas veicināšana rotaļās - Marķitane, Santa (Latvijas Universitāte, 2024)
Pētījuma autore: Santa Marķitane Pētījuma nosaukums: 3-4 gadīgu bērnu pašapziņas veicināšana rotaļā Pētījuma mērķis: teorētiski izzināt un empīriski pētīt 3-4 gadīgu bērnu pašapziņas veicināšanu rotaļā. Kvalifikācijas darbs sastāv no divām daļām - teorētiskās un empīriskās daļas. Teorētiskajā daļā autore apskata un analizē zinātnisko, metodisko, pedagoģisko un psiholoģisko literatūru par pašapziņu, pašapziņas attīstību un pašapziņas veicināšanu rotaļās. Pašapziņa ir svarīga bērnu attīstības iezīme, jo, attīstot un pilnveidojot pašapziņu, bērni iegūst pārliecību par savām spējām. Tā kā bērnu galvenais mācīšanās veids pirmsskolas iestādē ir rotaļas, tad tika izmantotas gan radošās lomu rotaļas, gan kustību rotaļas un didaktiskās spēles. Tika analizētas tādu autoru atziņas, kā G. Svence, D. Dzintere, B. Brice un citas. Empīriskajā daļā tiek veikts pētījums par pašapziņas veicināšanu rotaļās, kurā piedalās 3-4 gadīgi pirmsskolas vecuma bērni. Pētījuma sākumā un beigās tiek izvērtēts bērnu pašapziņas līmenis pēc izvirzītajiem kritērijiem. Kvalifikācijas darbā ir iekļautas 4 tabulas, 8 attēli, izmantoti 26 literatūras avoti. Darba apjoms ir 47 lapaspuses. Atslēgas vārdi: pašapziņa, 3-4 gadīgi bērni, rotaļa, pašapziņas veicināšana, pirmsskola.

Author: Santa Marķitane Topic: The development of self-awareness for 3-4 year old children by playing games. The aim of the research: Theoretically and practically explore the promotion of the self- awareness of 3-4 year old children in play. The qualification paper consists of two parts - theoretical and empirical part. In the theoretical part, the author examines and analyses the scientific, methodological, pedagogical, and psychological literature on self-confidence, the development of self-confidence and the promotion of self-confidence in games. Self-confidence is an important feature of child development, as children gain confidence in their abilities through development and improvement of self-confidence. Since the main form of children's learning in a preschool institution is play, both creative role plays, movement games, and didactic plays were used. The findings of such authors as G. Svence, D. Dzintere, B. Brice and others were analysed. In the empirical part, a study is conducted on the promotion of self-confidence while playing games, in which 3-4-year-old preschool children participate. In the beginning and at the end of the study, the level of self-confidence of children is evaluated according to the set criteria. The paper contains 4 tables, 8 pictures, 26 literature sources. The volume of the paper is 47 pages. Keywords: self-confidence, 3-4-year-old children, play, promotion of self-confidence, preschool.
The development of self-awareness for 3-4 year old children by playing games.
Keywords: Izglītības zinātnes; pašapziņa; 3-4 gadīgi bērni; rotaļa; pašapziņas veicināšana; pirmsskola