Cilvēka mikroflora kā potenciāls acs infekcijas avots - Gricaja, Margarita (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darbs uzrakstīts latviešu valodā. Mērķis: novērtēt cilvēka normālās mikrofloras iespējamo lomu acu slimību etioloģijā un patoģenēzē. Uzdevumi: noteikt S.aureus nēsātāju izplatību sabiedrībā; novērtēt roku mazgāšanas un dezinfekcijas efektivitāti; noteikt no dezinficēto roku ādas izolēto KONS jutību pret antibiotikām. Metode: tika veikti mikrobioģiskie uzsējumi un izaugušo koloniju uzskaitījums. Paraugi iegūti no deguna un roku ādas. Uzņēmība pret 6 antibiotikām tika noteikta ar disku difūzijas metodi. Rezultāti: 1.16,96% dalībnieku ir pastāvīgi S.aureus nēsātāji degunā. 2.Efektīvākais pretmikrobu līdzeklis ir 96% medicīniskais spirts. 3.No dezinficēto roku ādas tika izolēti potenciāli biofilmu veidotāji uz kontaktlēcām – pret antibiotikām rezistenti KONS.

The Bachelor thesis is written in Latvian. Purpose: to estimate human microbiota role in eye desease ethiology and pathogenesis. Tasks: to determine the prevalence of S.aureus nasal carriers; to establish the efficacy of hand washing and desinfection; to test antimicrobial susceptibility of CONS isolated from hands after desinfection. Methods: Microbiological plating and counting methods: sample collection from nose and hands. Disk diffusion antimicrobial susceptibility tests against 6 antibiotics was performed. Results: 1.16.96% subjecs are persistent S.aureus nasal carriers. 2.The most effective antimicrobial agent is 96% medical alcohol. 3.Potencial biofilm makers on contact lenses (non-suspensible Staphylococcus strains) were izolated from hands after desinfection.
Human microbiota as a potencial source of eye infection
Keywords: Fizika; S.epidermidis; S. aureus; antibakteriālā rezistence