Jonu šķidrumi ar paaugstinātu hidrofilumu - Markus, Madara (Latvijas Universitāte, 2014)
Jonu šķidrumi ar paaugstinātu hidrofīlumu. Markus M., zinātniskais vadītājs Dr. h. ķīm., prof. Zicmanis A. Bakalaura darbs, 47 lappuses, 22 attēli, 14 tabulas, 36 literatūras avoti, 1 pielikums. Latviešu valodā. Darbā sintezēti jonu šķidrumi ar atšķirīgu to katjonu hidrofīlumu. Ar 1H KMR un 13C KMR metodi pierādīta struktūru pareizība un novērtēta to tīrība. Pārbaudīta to termiskā stabilitāte ar termogravimetrijas metodi. Sintezētajos jonu šķidrumos šķīdināta celuloze, un pārbaudīta to spēja ekstrahēt bioloģiski aktīvas vielas no augu valsts produktiem. CELULOZE, JONU ŠĶIDRUMU SINTĒZE, KODOLMAGNĒTISKĀS REZONANSES SPEKTROSKOPIJA, TERMOGRAVIMETRIJA, OGĻHIDRĀTU EKSTRAKCIJA.

Ionic liquids with increased hidrophilicity. The author Markus M., supervisor Dr. habil. chem., prof. Zicmanis A. Bachelor thesis, 47 pages, 22 figures, 14 tables, 36 literature references, 1 appendix. In Latvian. In this work, ionic liquids with various hydrophilicity of cation were synthesized. Reaction products and their purity were tested using 1H NMR and 13C NMR spectroscopy. The thermal stability of ionic liquids was investigated with thermogravimetry. Cellulose was dissolved in synthesized ionic liquids, and these ionic liquids were tested as eluents for the extraction of biologically active substances from plants. CELLULOSE, SYNTHESIS OF IONIC LIQUIDS, NUCLEAR MAGNETIC RESONANCE SPECTROSCOPY, THERMOGRAVIMETRY, EXTRACTION OF HYDROCARBONS.
Ionic liquids with increased hydrophylicity
Keywords: Ķīmija