Eiropas Prokuratūras izveidošanas tiesiskais pamats un nepieciešamība - Skromule, Laura (Latvijas Universitāte, 2011)
Šī bakalaura darba „Eiropas Prokuratūras izveidošanas tiesiskais pamats un nepieciešamība” galvenais mērķis ir izpētīt un analizēt aktuālos jautājumus saistībā ar Eiropas Prokuratūras izveidošanu noziedzīgu nodarījumu pret Eiropas Savienības finansiālajām interesēm apkarošanai, kura var tikt izveidota saskaņā ar Līguma par Eiropas Savienības darbību 86.pantu. Darbā tiek apskatīti problēmjautājumi saistībā ar Eiropas Prokuratūras iekļaušanos starp citām Eiropas Savienības brīvības, drošības un tiesiskuma telpā funkcionējošām organizācijām, jautājumi saistībā ar Eiropas Prokuratūras izveidošanas nepieciešamību, ņemot vērā pašreizējos līdzekļus finanšu noziegumu apkarošanai Eiropas Savienībā un Dalībvalstīs. Bakalaura darbā analizēti arī jautājumi attiecībā uz apsūdzēto tiesību uz aizstāvību aizsardzību, Dalībvalstu suverenitātes ierobežojumiem un jurisdikcijas noteikšanu pārrobežu lietās, kuras būtu Eiropas Prokuratūras kompetencē.

The main purpose of this Bachelor’s thesis „A legal basis and the necessity of the establishment of the European Public Prosecutor’s Office” is to research and analyse the actual issues regarding the establishment of the European Public Prosecutor’s Office for combating the crimes against the financial interests of the European Union, which may be established in accordance with the Section 86 of the Treaty of Functioning of the European Union. The author has analysed issues regarding the implementation of the European Public Prosecutor’s Office between other organisations functioning in the area of freedom, security and justice of the European Union, issues regarding the necessity of the establishment of the European Public Prosecutor’s Office considering the accessible measures in European Union and Member States for combating financial crimes. In this Bachelor’s thesis there are also analysed several issues regarding the protection of the rights of the defendants, limitations of the sovereignity of the Member States and the determination of the jurisdiction of the cross-border cases that would be in the competence of the European Public Prosecutor’s Office.
A legal basis and the necessity of the establishment of the European Public Prosecutor`s Office
Keywords: Juridiskā zinātne