Somu un krievu somatisko frazeoloģismu salīdzinājums - Radecka, Līna (Latvijas Universitāte, 2023)
Šī bakalaura darba ietvaros tiek izpētīti somu frazeoloģismi ar dažādiem somatiskiem komponentiem. Kopā tika izskatīti 40 somu frazeoloģismi, no kuriem 16 ar vārdu pää, 14 ar vārdu silmä un 10 ar vārdu jalka. Pētījuma mērķis bija atrast pilnus vai daļēji pilnus frazeoloģismu ekvivalentus krievu valodā, sniedzot tulkojumu, aprakstu un lietojuma piemērus, kā arī izskatot to struktūru. Pētījuma gaitā tika izmantota komponentu analīzes metode, kas balstās uz frazeoloģiskās nozīmes semantiskās struktūras līdzību un atšķirīgumu.

In this bachelor thesis, finnish phraseological units with different somatic components are studied. A total of 40 finnish phraseologisms were examined, 16 with the word pää, 14 with the word silmä and 10 with the word jalka. The aim of the study was to find full or partially full russian equivalents of the finnish phraseologisms, providing translation, description and usage examples, as well as examining their structure. The research used the method of component analysis, which is based on the similarity and difference of the semantic structure of the phraseological meaning.
Comparison of Finnish and Russian Somatic Phraseological Units
Keywords: Valodniecība un literatūrzinātne; frazeoloģija; somu valoda; somatismi; krievu valoda