Sabiedrības līdzestība par pieejamo valsts apmaksāto profilaktisko veselības pārbaudi - Černooka, Svetlana (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba tēma - sabiedrības līdzestība par valsts apmaksāto profilaktisko veselības pārbaudi. Tēmas aktualitāti nosaka statistikas dati par onkoloģiskajiem pacientiem Veselības statistikas datubāzē par pēdējiem pieciem gadiem, kuri liecina, ka katru gadu dzemdes kakla vēzis konstatēts ap 240 sievietēm un ik gadu mirst no šīs slimības 110 sievietes2018.gada statistikas dati par iedzīvotāju mirstību, kuru cēlonis ir dzemdes kakla vēzis bija 121 cilvēki , krūts vēzis-421 cilvēki, zarnu vēzis- 662 cilvēki, prostatas vēzis- 427 cilvēki. Laika periodā no 2008.-2018.gadam mirušo skaits no krūts vēža katru gadu bija vairāk kā četri simti, bet no zarnu vēža pāri sešiem simtiem. Ar profilaktiskiem veselības pasākumiem var ātrāk atklāt un atpazīt vēzi. Darba mērķis ir noskaidrot sabiedrības līdzestību par pieejamām no valsts budžeta apmaksātām profilaktiskām veselības pārbaudēm. Pētniecības uzdevumi ir izskatīt un analizēt zinātnisko literatūru par pieejamo valsts apmaksāto profilaktisko veselības pārbaudi, analizēt D. Oremas māszinības teoriju saistībā ar bakalaura darba tēmu, izstrādāt pētījuma instrumentu – aptaujas anketu, veikt pētījumu, apkopot un analizēt iegūtos datus un izdarīt secinājumus. Izvirzīta hipotēze - Sabiedrība ir līdzestīga un labprāt veic valsts apmaksāto vēža profilaktisko veselības pārbaudi. Pētniecības instruments: anketas jautājumi. Pētniecības metode – kvantitatīva metode. Veicot pētījumu noskaidrots, ka sabiedrība saprot skrīningu nozīmību un piekrīt apmeklēt valsts apmaksāto profilaktisko veselības pārbaudi, lai savlaicīgi diagnosticētu veselības izmaiņas. Ja savlaicīgi atklāts vēzis, tad viņu var izārstēt. Ģimenes ārstam vajadzētu motivēt un mudināt sabiedrību. Veicināt sabiedrību veikt profilaktiskās veselības pārbaudes reklamējot to sūtīt informāciju uz e-pastu. Nepietiekamas informācijas dēļ sabiedrība neizmanto valsts apmaksāto profilaktisko veselības pārbaudi. Atslēgvārdi: valsts apmaksāta veselības pārbaude, sabiedrības līdzestība, vēža profilaktiskā pārbaude, skrīnings.

The topic of the bachelor's thesis is the public equality of the government funded preventive health examination. Topic of the statistical data on oncology patients Health Statistics database for last five years, which indicates that every year cervical cancer is found in 240 women, 110 women die each year from this disease 2018 statistics on population mortality, which cause of cervical cancer was 121 people, breast cancer - 421 people, intestinal cancer - 662 people, prostate cancer - 427 people. In the period from 2008 to 2018 the number of deaths from breast cancer each year was more than four hundred, but from the stomach cancer more than six hundred. Preventive health measures can help detect and recognize cancer more quickly. The aim is to find out the public adherence on the availability from the budget pays for the prophylactic's health examinations. The tasks of the research are to review and analyze the scientific literature on the available government funded preventive health examination, to analyze D. Orema's theory of nursing in connection with the bachelor's thesis, to develop a research tool - a questionnaire, to conduct research, collect and analyze data and draw conclusions. Hypothesis - society will be happy to carry out government funded cancer preventive health check. Research tool: questionnaire questions. Research method - quantitative method. When research showed that the public understands screening importance and agrees to attend tons of government funded preventive health examination for early diagnosis of health changes. If cancer is detected in time, it can be cured. The GP should motivate and encourage the community. Encourage the public to take preventive health checks by advertising it to send information to email. Due to insufficient information, the public does not use the government funded preventive health examination. Keywords: government funded health examination, community equality, cancer prevention examination, screening.
The Public Equality of the Government Funded Preventive Health Examination
Keywords: Medicīna; valsts apmaksāta veselības pārbaude; sabiedrības līdzestība; skrīnings; vēža profilaktiskā pārbaude