Startup izstrāde, izmantojot projektu vadības metodoloģijas - Ramesh, Pavan (Latvijas Universitāte, 2025)
Autors šajā pētījumā galvenokārt koncentrējas uz to, kā jaunuzņēmumi izmanto projektu vadību dažādos veidos un dažādās situācijās. Var teikt, ka projektu vadība nav tikai lieliem uzņēmumi-em vai valsts institūcijām, bet tā ir arī ļoti svarīga mazām jaunuzņēmumu organizācijām. Cit-iem vārdiem sakot, šis pētījums pēta jaunuzņēmumu attīstību, izmantojot dažādas projektu va-dības metodes. Autors mēģina noskaidrot, kā Lean, Agile un Hybrid modeļi var palīdzēt jaunuzņēmumiem uzlabot viņu veiktspēju un arī samazināt neveiksmju risku, kas ir ļoti bieži jaunuzņēmumu sākumposmā. Darba mērķis ir izstrādāt posmam specifisku projektu vadības sistēmu, koncentrējoties uz Lean pieejām sākuma stadijā, Agile metodoloģiju vidējās izaugsmes posmā un Hybrid/SAFe pār-valdību mērogošanas posmā, kā arī pārbaudīt, kura metodoloģija ir efektīvāka projektu re-zultātos. Pētījums arī koncentrējas uz to, ka daudzi jaunuzņēmumi nezina, kā izmantot pareizo metodi pareizajā laikā. Daži izmanto tikai vienu metodi visiem posmiem, kas nav pareizi. Jo, kad uz-ņēmums aug, mainās arī tā vajadzības. Tas parāda, ka dažādi posmi – sākuma, izaugsmes un mērogošanas – prasa atšķirīgu pieeju, lai projektu varētu labāk vadīt. Autors paskaidro, ka Lean ir piemērots sākumā, kad komanda ir maza un naudas ir maz. Pēc tam Agile kļūst noderīgāks, kad komanda kļūst lielāka un ir vairāk klientu sadarbības. Mērogošanas posmā piemērotāks ir Hybrid modelis, jo tas piedāvā gan elastību, gan kontroli. Pētījuma metodoloģija ietver datu vākšanu no jaunuzņēmumiem, izmantojot aptaujas un in-tervijas. Autors izmanto tādus rīkus kā ANOVA un faktoru analīzi, lai analizētu rezultātus. Re-zultāti parāda, ka posmam specifiskas metodes sniedz labākus rezultātus. Šis pētījums palīdz jaunuzņēmumu vadītājiem saprast, kura metode ir atbilstoša viņu situācijai. Tādā veidā projektu veiktspēja var uzlaboties un neveiksmju iespējamība kļūt mazāka. Autors norāda, ka šis pētījums sniedz jaunu izpratni šajā jomā.

The author is mainly focusing in this study on how startup companies is using project manage-ment in different ways and in different situations. It can be said that project management is not only for big companies or government institutions but it is also very important for small startup organisations also. In other words, this research is mainly studying the development of startup by using the different kinds of project management methodologies. The author is trying to find out how Lean, Agile and Hybrid models can be helping the startups to improve their perfor-mance and also reduce the failure which is very common in early startup life. The aim of the thesis to develop a stage specific project management framework focusing lean practices for early stage agile methodology for mid growth stage and hybrid/SAFe governance for scaling stage and test which methodology is better for project performance outcomes. The study is also focusing that many startups are not knowing how to use the right method at the right time. Some startups is using only one method for all stages, which is not proper. Because, as the startup is growing, its needs also changing. This shows that different stages like early, mid, and scaling need different method to manage the project better. The author is explaining that Lean is good in early time when team is small and money is low. Then, Agile is becoming more useful when team is bigger and more customer interaction is happening. In scaling time, Hybrid method is becoming suitable because it is giving both flexibility and control. The research methodology is collecting data from startups by using survey and interview. Au-thor is using different tools like ANOVA and factor analysis to study the result. The result is showing that the stage-specific project method is giving better output. This study is helping startup founders to know which method is matching their company situation. The project per-formance can improve and failure chances can become less. The author suggests that this re-search is bringing new understanding in this field.
Startup Development by using Project Management Methodologies
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; startup development; project management; Lean methodology; Agile methodology; hybrid project framework