Dasatiniba solvātu iegūšana un raksturošana - Čerņavska, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2016)
Dasatiniba solvātu iegūšana un raksturošana. Čerņavska K., Darba vadītājs vadošā pētniece Dr. chem. Orola L., Maģistra darbs, 51 lappuses, 24 attēli, 18 tabulas, 71 literatūras avoti. Latviešu valodā. Darbā ir veikta dasatiniba solvātu iegūšana ar sekojošiem šķīdinātājiem: acetonitrilu, nitrometānu, etilacetātu, acetonu, 1,4-dioksānu, 1,3-dioksalānu, butilacetātu, tetrahidrofurānu, izopropilalkoholu, metiletilketonu, metilacetātu, n-propanolu, izobutanolu, n-butanolu, izopropilacetātu, etanolu, toluolu un dimetilsulfoksīdu. Iegūtie solvāti tika analizēti ar pulvera rentgendifraktometrijas metodi un diferenciālās termiskās analīzes/termogravimetrijas (DTA/TG) metodi. Iegūtajiem solvātiem tika veikta stabilitātes noteikšana 24 °C un 100 °C temperatūrā. Izmantojot suspendēšanas metodi divu šķīdinātāju maisījumā, dasatiniba solvātiem tika veikta veidošanas priekšrokas pārbaude.

Preparation and characterization of dasatinib solvates. Čerņavska K., Supervisor senior researcher Dr. chem. Orola L., Master thesis, 51 pages, 24 images, 18 tables, 71 literature references. In Latvian. In this study dasatinib solvates with acetonitrile, nitromethane, ethyl acetate, acetone, 1,4-dioxane, 1,3-dioxolane, butyl acetate, tetrahydrofuran, isopropyl alcohol, methyl ethyl ketone, methyl acetate, n-propanol, isobutanol, n-butanol, isopropyl acetate, ethanol, toluene and dimethyl sulfoxide were prepared. Powder X-ray diffractometry, differential thermal analysis and thermogravimetry were used for the analysis of these compounds. Desolvation of dasatinib solvates was carried out at 24 °C and 100 °C temperatures. In addition, the formation relationships in 2-solvent mixture between different dasatinib solvate were determined by slurring. DASATINIB, SOLVATES, SLURRING, DESOLVATION, POWDER X-RAY DIFFRACTOMETRY, THERMAL ANALYSIS.
Preparation and characterization of dasatinib solvates
Keywords: Ķīmija; DASATINIBS; SOLVĀTI; SUSPENDĒŠANA; DESOLVATĀCIJA; PULVERA RENTGENDIFRAKTOMETRIJA