Gūžas endoprotezēšanas revīzijas operācijas Valsts Traumatoloģijas un Ortopēdijas slimnīcā laikā no 2010. līdz 2014.gadam - Abeywickrama, Harindra Anuruddha (Latvijas Universitāte, 2015)
Ievads: Gūžas revīzijas endoprotezēšana tiek veikta, kad primārās gūžas locītavas endoprotezēšana izraisa komplikācijas. Vairāk nekā 1 no 10 gūžas locītavas endoprotezēšanas operācijām izraisa komplikācijas, šī iemesla dēļ gūžas revīzijas endoprotezēšana ir nepieciešama. Laikā no 2010. līdz 2014. gadam Valsts Traumatoloģijas un Ortopēdijas slimnīcā Rīgā kopumā veiktas 623 gūžas revīzijas endoprotezēšanas operācijas. Tas ir, 69% no kopējās visu operāciju veiktās summas, salīdzinot ar veiktajām gūžas revīzijas endoprotezēšanas operācijām citās slimnīcās Rīgā un Latvijas reģionālajās slimnīcās. Datu analīzei pietiekami dati pieejami Arhīvu departamenta VTOS, bet šo datu analīze līdz šim nekad nav tikusi veikta. Mērķis: Par darba mērķi izvirzīts analizēt ievāktos datus, kas pieejami VTOS Arhīvu departamentā par veiktajām gūžas revīzijas endoprotezēšanas operācijām laikaposmā no 2010. līdz 2014. gadam , lai uzzinātu vairāk informācijas par gadījumiem, kad primārās gūžas locītavas endoprotezēšana izraisa komplikācijas, kā arī, veikt noteikt riska faktorus, balstītus uz veikto datu analīzi. Materiāli un Metodes : Tika retrospektīvi analizēta pilnīgu gadījumu vēsture un visa pieejamā informācija par kopā 615 pacientiem, kam tika veiktas gūžas revīzijas endoprotezēšanas operācijas laikaposmā no 01.01.2010 līdz 31.12.2014. Analizētie dati ietvēra aprakstu par pārciestajām operācijām, datumu, dzimumu, vecumu, uzturēšanās ilgumu slimnīcā, klīnisko diagonozi. Rezultāti: No kopumā 615 pacientu gadījumu vēsturēm analizētajā laikaposmā no 2010. līdz 2014. gadam, 390 no tiem ir sieviešu kārtas pārstāves, kuru skaits sasniedz vidēji 78 pacientes gadā. Kā arī, 225 vīriešu kārtas pārstāvju, kuru skaits sasniedz vidēji 45 pacientus gadā. Kopumā 63% pacientu ir sieviešu kārtas pārstāves. 81% visu pacientu, gan vīriešu, gan sieviešu, cieš no locītavas endoprotēzes mehāniskajām komplikācijām. 59% visu pacientu saņēmši bezcementa fiksācijas implantus savās primārās gūžas locītavas endoprotezēšanas operācijā. Secinājumi: * Ir skaidrs, ka sieviešu kārtas pārstāvju pacientu skaits, kuriem veic gūžas revīzijas endoprotezēšanas operācijas bija daudz lielāks nekā vīriešu kārtas pārstāvju pacientu skaits par katru gadu laikaposmā no 2010. līdz 2014. gadam. * Visbiežāk sastopamā komplikācija gūžas revīzijas endoprotezēšanas operācijas nepieciešamībai bija locītavas endoprotēzes mehāniskajās komplikācijas. * Ir skaidrs, ka pacientiem, kas tika ārstēti ar bezcementa fiksācijas implantiem savās primārās gūžas locītavas endoprotezēšanas operācijā, bija jāpārcieš gūžas revīzijas endoprotezēšana, salīdzinot ar pacientiem, kuri tika ārstēti ar cementa implantiem. * Pacientiem 60 - 80 gadu vecuma diapazonā, bija daudz lielāks risks ciest no primārās gūžas locītavas endoprotezēšanas komplikācijām, līdz ar to nepieciešamās gūžas revīzijas endoprotezēšanas.

Background: A Hip Revision Surgery is performed when the Total Hip Arthroplasty Fails. More than 1 in 10 Total Hip Arthroplasty's fail and a Revision Surgery must be performed. In the State Traumatology and Orthopedics Hospital in Riga a total of 623 of the Revision Surgeries from the time period 2010 – 2014 was performed. This when compared to the Revision Surgeries performed in other hospitals in Riga and all regional hospitals was 69% of the total amount from the whole of Latvia. Sufficient data exists in the Archives Department in VTOS but no analysis was performed till now. Objectives: Our objective was to analyze the data collection available at the VTOS Archives department regarding Revision Surgeries from 2010 to 2014 to find out more information about cases where Total Hip Arthroplasty's failed and make an analysis from the information collected to investigate risk factors. Materials & Methods: The complete case histories and all available information of a total of 615 patients who underwent Hip Revision Surgeries from 1st of January 2010 to 31st of December 2014 were retrospectively analyzed. The analyzed data contained a description of the perfomed surgery, date, sex, age, duration of hospital stay, clinical diagonsis Results: From the total of 615 patient case histories analyzed over the years from 2010 to 2014, 390 of them were female patients giving an average of 78 patients per year. 63% of the patients were female. 81 % of Patients both Male and Female had Joint Endoprostheses Mechanical Complications. 59% of patients had Uncemented fixation of Implants in their Primary Hip Replacement Surgery. Conclusions: •It Was Evident That No. of Female Patients Undergoing Hip Revisions Were Much Greater Than The No. of Male Patients for Each Year from 2010 – 2014. •The Most Common Complication For Having to Undergo Revision Surgery Was Due to Mechanical Complications of Joint Endoprosthesis. •It Was Clearly Evident That Patients Who Were Treated With Uncemented Implants in their Primary Hip Replacement Surgery Had to Undergo Hip Revision Surgery As Opposed to Patients Who were Treated With Cemented Implants. •Patients At The Age Range of Between 60 to 80 Years old Were Very Evidently More At Risk Of Having Their Primary Hip Repalcement Failing And Therefore Revision Surgery Was Required.
Analysis of Hip Revision Surgeries performed in the State Traumatology and Orhtopedic hospital in Riga from years 2010-2014
Keywords: Medicīna