Vidi saudzējošo tehnoloģiju ieviešanas, izmantošanas un attīstības perspektīvas Latvijā - Lemšs, Ivo (Latvijas Universitāte, 2006)
Vides kvalitātei labākā pieejamā tehnoloģija iezīmējas kā jauns termins vides zinātnē. Darba galvenais uzdevums ir noteikt vides kvalitātei labākās pieejamās tehnoloģijas enerģijas ražošanas sektorā. Lai izpildītu uzdevumu, uzmanība pievērsta negatīvi ietekmētajiem vides elementiem enerģētikas sektora darbības rezultātā – gaisam, ūdenim, zemei, identificējot raksturīgākās ietekmes uz katru no vides elementiem. Tāpat ir nepieciešams izstrādāt kritērijus tehnoloģiju noteikšanai un izveidot jaunus indikatorus tehnoloģiju aspektā. Uzdevuma sasniegšanu atvieglo arī jautājuma par vides kvalitāti aplūkošana un vides kvalitātes definēšana darba kontekstā. Darba mērķis ir izstrādāt visaptverošus instrumentus (jauni indikatori tehnoloģiju aspektā, tehnoloģiju vērtēšanas kritēriji, faktoru analīze) vides kvalitātei labāko pieejamo tehnoloģiju vērtēšanā un analīzē. Tehnoloģiju, īstenotās vides politikas to aspektā apskats, analīze ir vērtējams kā plaša materiāla pieejamības jautājums, ļaujot vispusīgi izprast esošo situāciju. Termins vides kvalitātei labākās pieejamās tehnoloģijas jāsaprot šaurākā nozīmē, tātad attiecināms uz ražošanas tehnoloģiju, bet neapšaubāmi tās ir uzskatāmas par ieguldījumu vides kvalitātes uzlabošanā un vides ekonomikas elementu. Vides kvalitātei labāko pieejamo tehnoloģiju ieviešanai, izmantošanai un attīstībai ir nepieciešams liels investīciju ieguldījums. Pētījuma galvenās metodes balstītas uz datu ievākšanu un apstrādi, kvantitatīvo un kvalitatīvo novērtējumu, piemērojot tos šī darba specifikai, daudzfaktoru analīzi, SVID analīzi un darba ietvaros ieviesto terminu interpretāciju un pielietošanu. Par darba galvenajiem rezultātiem uzskatāmi noteikto vides kvalitātei labāko pieejamo tehnoloģiju saraksts, izveidotie kritēriji tehnoloģiju noteikšanai un kritēriji izmatoto tehnoloģiju salīdzinājumam ar ietekmētajiem vides pamatelementiem, kā arī Latvijas lielo un mazo katlu māju piesārņojošās darbības analīze, pieeja iekārtu iedalījumam pēc to darbības jaudas un izmantojamā kurināmā veida. Par galveno secinājumu uzskatāms fakts, ka noteikto vides kvalitātei labāko pieejamo tehnoloģiju skaits ir salīdzinoši mazs, bet virkne citas analizējamās tehnoloģijas arī ir uzskatāmas par tehnoloģijām, kuru izmantošana spēj nodrošināt pietiekoši labu vides kvalitātes līmeni. Atslēgas vārdi: Vidi saudzējoša tehnoloģija, perspektīvās tehnoloģijas, alternatīvo energoresursu tehnoloģijas, tradicionālo energoresursu tehnoloģijas.

Best available technology for quality of environment reflects as a new term in environmental science. To find an answer to the question what is the best available technique for quality of environment and establish these technologies, it is necessary to define additional terms reflecting in thesis work. Technology establishing takes main place in thesis work. The aim of the work is to draft overall instruments (new indicators, criteria of technology assessment, analysis of different factors) for assessment and analysis of the best available technology for quality of environment. Technology, realized environment policy review, its analysis is a question of wide information availability and it is possible to understand current situation. A term “best available technique for quality of environment” must be understood in wider scale, not only as a technology of industrial production, but also as an input for improvement of environment quality and as an element of environment economy. For implementation, usage and developing of the best available technique for quality of environment is necessary huge amount of investments (money). Main methods are based on collecting and processing of data, quantity and quality assessment, relate to specificity of this work. New terminology usage and implementation, SWOT and multiple factor analysis are regarding as methods in this work. Main results of the work are the list of established best available technologies for quality of environment; criteria for establishing of technologies; criteria for comparison technologies and the main environmental elements, as well as analysis of the pollution caused activity of the big and small energy sector enterprises; classification approach of installations due to their energy capacity and used fuel. The main conclusion of the whole work is a fact that a number of established best available technologies for quality of environment is quite small, but other analyzed technologies also can be considered as technologies which can ensure good environmental quality. Keywords: Environmental technology, perspective technology, technology based on alternative energy resources, technology based on traditional energy resources.
Perspective of Implementation, Usage and Future of Environmental Technologies in Latvia
Keywords: Vides zinātne