Darba strīdu aktualitātes un problēmas - Montiks, Andris (Latvijas Universitāte, 2012)
Darba tiesiskās attiecības darbinieks un darba devējs nodibina ar darba līgumu, ar kuru darbinieks uzņemas veikt noteiktu darbu, pakļaujoties noteiktai darba kārtībai un darba devēja rīkojumiem, bet darba devējs apņemas maksāt nolīgto darba samaksu un nodrošināt taisnīgus, drošus un veselībai nekaitīgus darba apstākļus. Savukārt darba tiesību pamatuzdevums ir aizsargāt darbinieku no iespējamām nelabvēlīgām sekām, ko izraisa atkarība no darba devēja. Maģistra darbs veltīts strīdiem, kuri rodas starp darba devēju un darbinieku. Darbs pamatā sastāv no diviem blokiem – 1) aktualitātes darba strīdos un to izraisošie faktori un 2) problēmas, kuras būtu jānovērš, risinot darba strīdus. Maģistra darbs sastāv no četrām nodaļām. Pirmajā nodaļā aplūkoti darba strīdu veidi un tipiskākie gadījumi, kad tie rodas, otrajā – kolektīvo tiesību un interešu strīdi un to risināšanas metodes, trešajā – individuālie tiesību strīdi, kas rodas no kļūdainas tiesību normu piemērošanas vai gadījuma faktisko apstākļu kļūdainas novērtēšanas. Savukārt ceturtajā nodaļā analizēti darba strīdi atsevišķu kategoriju darbiniekiem (pašvaldību darbinieki, ārvalstu diplomātiskajos dienestos strādājošie) un aprakstītas iespējamās alternatīvās darba strīdu risināšanas metodes. Darba Kopsavilkumā ir būtiskākās tēzes, no darba satura izrietošie secinājumi, kā arī priekšlikumi grozījumiem normatīvajos aktos. Atslēgvārdi: Darba devējs, darbinieks, darba strīdi, judikatūra.

In labour legal relations employee and employer establishes labour contract in which employee undertakes to perform certain labour, to observe certain working regulations and employer's instructions, and employer undertakes to pay agreed labour payment and to provide fair, safe and healthy working conditions. Labour legal rights are to protect employee against possible adverse consequences caused by dependence on employer. Work is dedicated to labour conflicts between employee and employer. Work consists of two blocks - 1) topicality in labour conflicts, causing factors and 2) problems to be eliminated in solving labour conflicts. Work consists of four sections. In first there is overview of labour conflicts and their types and typical cases, second – conflicts of collective rights and interests and their solving methods, third - individual right conflicts, arising from incorrect applying the laws or incorrect evaluating the case actual circumstances. In fourth there are analysis of labour conflict for certain categories employees (municipality employees, diplomatic mission employees) and stated the possible methods of solving conflicts. In summary there are the main thesis, conclusions and proposal for modifications in legislative acts. Keywords: Employer, employee, labour conflicts, judicature.
The labor dispute issues and problems
Keywords: Juridiskā zinātne