Seksuālā paškoncepta, piesaistes stila un seksuālās sevis atklāšanas saistība sievietēm pieaugušā vecumā - Kutuzova, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2019)
Piesaiste kā iekšējais darbības modelis, seksuālais paškoncepts kā kognitīvo shēmu modelis un seksuālā sevis atklāšana kā komunikatīvs resurss tiek analizēti korelāciju modelī. Par pētījuma mērķi tika izvirzīts noteikt saistību starp seksuālo paškonceptu, piesaistes stilu, seksuālo sevis atklāšanu un apmierinātību ar seksuālo dzīvi sievietēm pieaugušo vecumā. Sievietes pieaugušā vecumā (N=70) sniedza atbildes uz aptaujas jautājumiem tiešsaistē. Tika izmantotas 4 aptaujas: Attiecību aptauja, Romantisko attiecību aptauja, Multidimensionālā seksuālā paškoncepta aptauja un Seksuālās sevis atklāšanas aptauja. Netika konstatēta statistiski nozīmīga korelācija starp piesaistes dimensijām un seksuālo sevis atklāšanu un apmierinātību ar seksuālo dzīvi. Secināts, ka seksuālā pašcieņa viena pati izskaidro 24,1% no seksuālās sevis atklāšanas uzvedības, bet kopā ar seksuālo optimismu izskaidro 57% no personas apmierinātības ar seksuālo dzīvi variācijas.

Attachment as an internal working model, sexual self-concept as cognitive schema and sexual; self-disclosure as a communicative resource have been analysed using a correlation method. Purpose of the current research was to establish the correlation between sexual self-concept, attachment, sexual self-disclosure and satisfaction with sexual life among adult women. Women (N=70) completed an online questionnaire. Four questionnaires were used: Relationship Questionnaire, Revised Adult Attachment Questionnaire, Multidimensional Sexual Self-concept questionnaire and sexual self-disclosure questionnaire. No statistically significant correlation was found between attachment and sexual self-disclosure or satisfaction with sexual life. Sexual self-esteem was found to predict 24,1 % of sexual self-disclosure behaviour and sexual self-esteem together with sexual optimism was found to predict 57% of sexual satisfaction variation.
Sexual self – concept, attachment and sexual self - disclosure among adult women
Keywords: Psiholoģija; seksuālais paškoncepts; piesaiste; seksuālā sevis atklāšana; sexual self concept; sexual self disclosure