Pašvaldību sadarbība Baltijas jūras reģionā: Cēsu piemērs - Saulīte, Ance (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darbā „Pašvaldību sadarbība Baltijas jūras reģionā: Cēsu piemērs” tiek apskatīta pašvaldību starptautiskā sadarbība Baltijas jūras reģionā kā piemēru ņemot Cēsu novada pašvaldību. Lai arī Cēsīm starptautiskās sadarbības tradīcijas ir kopš Latvijas neatkarības atgūšanas, joprojām ir liels potenciāls starptautisko sadarbību uzlabot, tādēļ autore uzskata starptautisko sadarbību par vērā ņemamu pašvaldības attīstības instrumentu. Šajā pētījumā aplūkotas sīkāk 3 starptautisko sadarbību formas, kurās darbojas arī Cēsu novada pašvaldība: sadraudzības pilsētu kustība, dalība starptautiskās Baltijas jūras reģiona vai Eiropas organizācijās un tīklos, dalība Eiropas Savienības teritoriālās sadarbības programmās Baltijas jūras reģiona ietvaros. Pētījumā izmantota gadījuma analīzes metode, kā arī SVID analīze un intervijas. Lai sasniegtu izvirzīto mērķi, noteikt sadarbības attīstību, koncentrējoties uz dinamiku un sadarbības apjomu Baltijas jūras reģionā, kā arī iegūto rezultātu, tiek izvirzīti šādi uzdevumi: 1. Noteikt pašvaldību teorētiskos aspektus, 2. Sniegt teorētisku ieskatu pašvaldību starptautiskās sadarbības formās, tostarp dalībai starptautiskajās organizācijās, sadraudzības pilsētu kustībā un citās sadarbības platformās, 3. Aprakstīt Cēsu pašvaldību, tās institucionālo sistēmu un darbības, 4. Izpētīt Cēsu pašvaldības starptautiskās sadarbības pieredzi attiecībā uz Baltijas jūras reģiona valstīm, 5. Analizēt Cēsu sadarbību ar Baltijas jūras reģiona valstīm, izmantojot SVID analīzi, lai nodrošinātu nākotnes sadarbības scenārijus un priekšlikumus. Atslēgas vārdi: Starptautiskā sadarbība, Baltijas jūras reģions, Cēsu novada pašvaldība, SVID analīze.

Master’s thesis “Municipal Cooperation in the Baltic Sea region: Cesis Example” analyses international municipality cooperation in the Baltic Sea region taking city of Cesis as an example. Though Cesis has established a strong experience base as a city of international cooperation since the regaining of independence, a great potential exists for improving international relationships. The author therefore considers the international cooperation to be an important tool for development. Research focuses on three main cooperation schemes that are also active in Cesis municipality: city twining options, participation in international or Baltic Sea Region organizations and networks, and participation in EU cooperation programs at a level of Baltic Sea Region. The research uses case study analysis, SWOT analysis and interviews. To fulfil the goal of this thesis, predict the cooperation development, while basing on current level of cooperation between municipalities, such tasks have been laid out: 1.Look for municipality’s theoretical definition; 2.Give idea about what is an international cooperation, specifically in aspect of cooperation between cities. 3.Analyze municipality of Cesis, its institutional system; 4.Research activities of Cesis city in aspect to other cities in Baltic Sea region. 5.Analyse Cesis cooperation with Baltic Sea region cities, using SWOT alanysis, to propose a future improvements to the municipality. Keywords: international cooperation, Baltic Sea region, Cesis municipality, SWOT analysis.
Municipal Cooperation in the Baltic Sea Region: Cesis Example
Keywords: Baltijas jūras reģiona studijas