Grafu hierarhiska izvietošana ar grupu ierobežojumiem - Verza, Artūrs (Latvijas Universitāte, 2008)
Darbs veltīts problēmai, kā veikt grafa hierarhisku izvietošanu, ievērojot grupu ierobežojumus, ja var būt definēti arī citi ierobežojumi. Sniegti pamatjēdzieni, aprakstīta grafu zīmēšana un hierarhiskais grafu izvietošanas stils. Īpaša uzmanība ir pievērsta hierarhiskā grafa zīmējuma ierobežojumiem, analizēta esošā situācija grupu ierobežojumu ievērošanā. Darbā tiek piedāvāti problēmas iespējamie risinājumi, izvērtējot alternatīvo metožu priekšrocības un trūkumus. Tiek arī parādīts, kā dažas no piedāvātajām metodēm izmantot citos hierarhiskas grafu izvietošanas uzdevumos. Noslēgumā iekļauts rezultātu kopsavilkums un turpmāk risināmo jautājumu apskats. Pielikumā doti izvietojuma piemēri gadījuma grafiem ar grupu ierobežojumiem. Gandrīz visas piedāvātās metodes ir ieviestas un pārbaudītas grafu izvietošanas produktā Tom Sawyer Layout (ASV).

This paper is devoted to the problem of supporting group constraints in hierarchical graph layout in presence of other constraints. After introducing the general concepts, we describe graph drawing and hierarchical layout style, studying the constraints of hierarchical graph drawing. Also, we provide an analysis of existing solutions for supporting group constraints. We propose solutions to the problem while evaluating strengths and weaknesses of alternative approaches. We also show how to use some of these methods for solving other hierarchical graph layout problems. The work is concluded with a summary of main results and a review of questions for further research. Layout examples of random graphs with group constraints are given in Appendix. Most of the proposed solutions have been implemented and verified in Tom Sawyer Layout (USA) product.
Hierarchical graph layout with group constraints
Keywords: Datorzinātne