Nodokļu kultūra un nodokļu disciplīna kā svarīgs nodokļu sistēmas elements - Birzniece, Baiba Lauma (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darbs analizē nodokļu kultūru un nodokļu disciplīnu, nodokļu sistēmas uzbūvi un nodokļu kultūru ietekmējošos faktorus laika posmā no 1999. gada līdz 2019. gadam. Darbs sastāv no trīs daļām. Pirmajā daļā ir analizēta nodokļu kultūra un nodokļu disciplīna sociāldemokrātiskā sabiedrībā; nodokļu sistēmu ietekmējošie faktori; nodokļu sistēmas trīs interešu puses. Otrajā daļā ir analizēti Latvijas iedzīvotāju aptaujas par nodokļu kultūru un disciplīnu rezultāti. Trešajā daļā ir sniegti priekšlikumi nodokļu kultūras un nodokļu disciplīnas uzlabošanai.

In this thesis are analyzed tax culture and tax discipline, tax system and relevant factors in tax culture from 1999 to 2019. This work is compromised of three parts. Part one analyses tax culture and tax discipline in a social democratic society; relevant factors in tax culture; the three interest groups in the tax system. Part two analyses results of Latvian resident survey about tax culture and discipline. Part three gives propositions for improving tax culture and tax discipline.
Tax Discipline and Tax Culture as an Important Part of the Tax System
Keywords: Ekonomika; nodokļu kultūra; nodokļu disciplīna; nodokļu morāle; nodokļu sistēma; ēnu ekonomika