Kreditoru interešu aizsardzība juridiskas personas maksātnespējas procesā - Daudišs, Artūrs (Latvijas Universitāte, 2010)
Konkrētā darba ietvaros autors analizē juridiskas personas maksātnespējas procesu no kreditoru interešu aizsardzības viedokļa. Šāda temata izvēle ir pamatota ar to, ka juridiskas personas maksātnespējas procesa gaitā visvairāk cieš tieši kreditori, jo to prasījumu apmierināšana ir apgrūtināta. Temats ir īpaši aktuāls šā darba veikšanas laikā, kad juridiskas personas maksātnespējas procesu skaits pieaug, un šāds temats var būt aktuāls ikvienam saimnieciskas darbības veicējam. Darba ietvaros autors analizē ikviena juridiskas personas maksātnespējas procesa dalībnieka tiesības un pienākumus. Tiek salīdzināti nodrošināti kreditori ar nenodrošinātiem kreditoriem, tiek analizētas administratora funkcijas. Tiek veikts ieskats Maksātnespējas administrācijas un tiesas darbā, kā šo subjektu darbība ietekmē kreditoru interešu aizsardzību juridiskas personas maksātnespējas procesā. Papildus tiek analizēti divi citi institūti – darījumu apstrīdēšana un maksātnespējas procesa stāvokļa risinājumi. Abu institūtu ietekme uz kreditoru interešu aizsardzību ir būtiska, jo abu institūtu pamatā ir kreditoru prasījumu apmierināšanas kārtība un tā apmēra noteikšana, kas ir ikviena kreditora interešu centrā. Aktīvi tiek analizēts Maksātnespējas likums jaunā redakcijā, kas paredz būtiskas izmaiņas juridiskas personas maksātnespējas procesā. Papildus autors analizē ārvalstu un vietējo doktrīnu. Darba rezultātā autors izteic 10 tēzes, kas ir tieši saistītas ar darba gaitā gūtām atziņām par esošās kārtības uzlabošanas priekšlikumiem, ikviena priekšlikuma pamatā ir kreditoru interešu aizsardzība, paredzot veikt izmaiņas juridiskas personas maksātnespējas procesa kārtībā, lai panāktu pilnīgāku kreditoru prasījumu apmierināšanu, ērtāku un pārskatāmāku procesu.

The relevant part of the work the author analyzes the protection of interests of creditors in the course of insolvency of the legal person. Such a theme choice is justified by the fact that legal persons course of insolvency most directly affects creditor’s rights, the satisfaction of their claims is difficult. Subject matter is especially acute at a time work carried out during the amount of courses of insolvency of the legal person are increasing, and this theme may arise to any economic operator. Within the document the author analyzes the rights and responsibilities of every participant of course of insolvency of the legal person. These is secured creditors with unsecured creditors comparison, the administrator functions are analyzed. Performed an insight into Insolvency Administration and judicial work, analyzed subjects’ activities affecting creditors' interests, legal entities in the course of insolvency. In addition author analyzes two other institutes - disputed transactions and insolvency state solutions. Two institute’s impact on the creditors’ interests is essential because both are based on procedure of satisfaction of creditors claims and the amount of it for which each creditor's interests is in the center. Assets are being analyzed in the new version of the Insolvency Law, which provides for a significant changes in regulation of the course of insolvency of the legal person. In addition to the author analyzes the foreign and domestic doctrine. In a result author reveals 10 theses, which are directly related to the course of work on concrete lessons learned to improve the existing policy proposals, each proposal is based on the creditors' interests by providing for changes to the course of insolvency of the legal person to achieve complete satisfaction of creditors claims, easier and more transparent process.
Protection of Interests of Creditors in the Course of Insolvency of the Legal Person
Keywords: Juridiskā zinātne