"Rīcībspējas ierobežošana un aizgādnības institūts" - Klincāre, Dace (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darbā apskatīti rīcībspējas un aizgādnības vēsturiskie aspekti romiešu tiesībās, 1937. gada Civīllikumā un 1938. gada Civilprocesa likumā, kā arī padomju tiesībās, kas bija spēkā Latvijas Republikas teritorijā piecdesmit gadus. Darbā analizēta atšķirīgā rīcībspējas izpratne Latvijas civiltiesībās neatkarības periodā starp pirmo un otro pasaules karu un padomju tiesībās, kā arī iespējamā padomju tiesību ietekme uz grozījumiem, kas tika izdarīti atjaunojot Civillikuma darbību 1993. gadā. Darbā aplūkoti arī grozījumi rīcībspējas un aizgādnības normatīvajā regulējumā, kas stājās spēkā ar 01.01.2013., pagaidu aizgādnība un nākotnes pilnvarojums. Darba apjoms ir 49 lappuses, darbs sastāv no ievada, piecām nodaļām un secinājumiem. Dotas atsauces uz 86 literatūras avotiem. Atslēgas vārdi: rīcībspēja, aizgādnība, Civillikums, grozījumi normatīvajos aktos.

Various historical aspects of legal capacity and guardianship institute in Roman law, Latvian Civil law adopted in 1937 and Civil Proceeding law adopted in 1938, as well as in soviet law which was in force in the territory of Latvian Republic fifty years, were analysed in the bachelor’s paper. Distinctive understanding of legal capacity in Latvian civil rights during the inter-war period in and in soviet law, as well as potential effect of soviet law on amendments of Civil law in 1993 were discussed. Amendments of Civil law in 2013 and temporary guardianship and future mandate institutes were rewieved. The volume of paper is 49 pages, it consists of introduction, five chapters and conclusions. Bibliogrphy consists of 86 sources. Key words: legal capacity, guardianship, Civil law, amendments of normative acts.
"Limitation of legal capacity and guardian ship institute "
Keywords: Juridiskā zinātne