Ahenbaha pieaugušo pašnovērtējuma anketas sākotnējā adaptācija un eksternalizētās uzvedības saistība ar pašcieņu. - Amoliņa, Gunta (Latvijas Universitāte, 2010)
Maģistra darba mērķis bija veikt Ahenbaha pieaugušo pašnovērtējuma anketas (Achenbach Adult Self-Report for Ages 18-59, Achenbach & Rescorla, 2003) sākotnējo adaptāciju un pārbaudīt anketas psihometriskos rādītājus, kā arī noskaidrot, kādas saistības pastāv starp eksternalizēto uzvedību un pašcieņu. Papildus tika noskaidrots, kādas ir saistības starp Ahenbaha pieaugušo pašnovērtējuma anketas skalām. Pētījuma izlase bija 180 dalībnieku vecumā no 18-35 gadiem, 109 sievietes (M = 24,24, SD = 4,12) un 81 vīrietis (M = 24,56, SD = 4,22). Pētījumā tika izmantotas šādas aptaujas: Ahenbaha pieaugušo pašnovērtējuma anketa vecumam no 18 – 59 gadiem (Achenbach Adult Self-Report for Ages 18-59, Achenbach & Rescorla, 2003), kura šajā darbā tika adaptēta. Rozenberga pašcieņas aptauja (Rosenberg Self-Esteem Scale, Rosenberg, 1965). Latviešu valodas versiju adaptējusi A.Miltuze (1996). Tika secināts, ka Ahenbaha pieaugušo pašnovērtējuma anketas psihometriskie rādītāji vairākiem apgalvojumiem ir jāuzlabo. Skalu iekšējā saskaņotība ir pieņemama. Anketu var izmantot psiholoģiskajos pētījumos. Starp pieaugušo eksternalizēto uzvedību un pašcieņu pastāv saistība gan kopējos rezultātos, gan atsevišķi sieviešu un vīriešu izlasēs. Gandrīz starp visām Ahenbaha pieaugušo pašnovērtējuma anketas skalām pastāv saistība. Pastāv saistība starp pašcieņas rādītājiem un gandrīz visām Ahenbaha pašnovērtējuma anketas skalām. Atslēgas vārdi: Ahenbaha pieaugušo pašnovērtējuma anketa, sākotnējā adaptācija, eksternalizēta uzvedība, pašcieņa

The aim of this master`s paper was to adapt Achenbach Adult Self-Report for ages 18 - 59 (Achenbach & Rescorla, 2003) and to test psychometrical idices of the report, as well to elucidate relationship between externalizing behaviours and self-esteem. Further this work establishes the relationship between Ahenbachs adult self-report scales. Research participants were 180 people aged 18 to 35, 109 women (M = 24, 24, SD = 4,12) and 81 men (M=24,56, SD = 4,22) Following questionnaires were used in this research: Achenbach Adult Self-Report for Ages 18-59 (Achenbach & Rescorla, 2003) which was adapted in this research. Rosenberg Self-Esteem Scale (Rosenberg, 1965). Adapted to Latvian by A.Miltuze (1996). It was concluded that the psychometrical indices of Achenbach Self-Report have to be improved. The internal consistency of the scales is acceptable. The questionnaire may be used in psychological research. The common results, as well as the separate samples of men and women, show a connection between adult externalizing behaviours and self-esteem. A connection exists almost between all of the Achenbach adult self-report scales. A connection exists between self-esteem and almost all of the Achenbach adult self-report scales. Key Words: Achenbach adult self-report questionnaire, initial adaptation, externalizing behaviours, self-esteem
Achenbach's Adult Self-Report: Initial adaptation and association of externalizing behaviors and self-esteem
Keywords: Psiholoģija