1,5 – 3 gadīgu bērnu runas aktivizēšana mūzikas nodarbībās pirmsskolā - Zaķe, Jeļena (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba autore: Jeļena Zaķe Bakalaura darba temats: “1,5 – 3 gadīgu bērnu runas aktivizēšana mūzikas nodarbībās pirmsskolā”. Mērķis: teorētiski un praktiski pamatot mūzikas nodarbību ietekmi 1,5 – 3 gadīgu bērnu runas aktivizēšanā. Darba pirmajā nodaļā tiek analizēti dažādu autoru zinātniskie darbi, lai apkopotu un izgaismotu tādus jēdzienus, kā runa un valoda, tās veidiem un funkcijām. Darbā tiek pievērsta uzmanība jaunākā pirmsskolas vecumposma bērnu runas attīstības uzdevumiem, kā arī sniegts šī vecumposma bērnu attīstības raksturojums un īpatnības. Veikts muzikālo darbību raksturojums un to iespaids uz bērnu attīstību, kā arī atklāta mūzikas nodarbību ietekme uz bērnu runas aktivizēšanu un attīstību. Darba otrajā nodaļā tika atspoguļots empīriskais pētījums par muzikālo darbību izmantošanu bērnu runas attīstības veicināšanā. Tika novērtēts bērnu runas līmenis pēc izvirzītiem kritērijiem pētījumā sākumā un pētījuma beigās. Tika atspoguļots pedagoģiskais process bērnu runas attīstības sekmēšanai. Runas aktivizēšana mūzikas nodarbībās tika sekmēta ar mērķtiecīgi izvēlētiem daudzveidīgiem, viegli saprotamiem un saistošiem uzdevumiem. Veikta iegūto un apkopoto rezultātu salīdzinošā analīze. Empīriskajā daļā, saskaņā ar izvirzītajiem kritērijiem, apstiprinājās hipotēze, ka 1,5 – 3 gadīgu bērnu runas attīstība tiks sekmēta, ja mūzikas nodarbībās skolotājs izmantos vienkāršas, bērniem viegli uztveramas dziesmiņas, piedāvās uzdevumus muzikāli ritmiskām kustībām, muzikālās rotaļas, veicinot bērnu līdzdarbošanos. Atslēgas vārdi: runa, runas aktivizēšana, jaunākais vecumposms, mūzikas nodarbības, dziesmas, rotaļas. Bakalaura darbs sastāv no 60 lappusēm, t. sk. – 3 tabulas, 2 attēli, 11 pielikumi. Izmantoti 67 informācijas avoti.

Author of bachelor's thesis: Jelena Zaķe Bachelor thesis topic: "Speech activation of 1.5-3-year-old children in music lessons in preschool". Purpose: to theoretically and practically substantiate the effect of music lessons on the speech activation of 1.5-3-year-old children. The first chapter of the work analyzes the scientific works of various authors in order to summarize and shed light on such concepts as speech and language, its types and functions. The work focuses on the speech development tasks of children of the younger preschool age, as well as presents the characteristics and peculiarities of the development of children of this age. Characterization of musical activities and their impact on children's development was carried out, as well as the influence of music lessons on the activation and development of children's speech was revealed. The second chapter of the paper reflected the empirical research on the use of musical activities in promoting children's speech development. Children's speech level was assessed according to set criteria at the beginning and at the end of the study. The pedagogical process for promoting children's speech development was reflected. The activation of speech in music lessons was facilitated by purposefully chosen diverse, easy to understand and engaging tasks. A comparative analysis of the obtained and collected results was carried out. In the empirical part, according to the set criteria, the hypothesis was confirmed that the speech development of 1.5-3-year-old children will be promoted if, in music lessons, the teacher uses simple, easy-to-understand songs for children, offers tasks for musical rhythmic movements, musical games, encouraging children's participation. Key words: speech, speech activation, music lessons, songs, games. The bachelor thesis consists of 60 pages, incl. – 3 tables, 2 figures, 11 appendices. 67 sources of information were used.
Speech activation of 1.5-3-year-old children in music lessons in preschool
Keywords: Skolas pedagoģija; runa; runas aktivizēšana; jaunākais vecumposms; mūzikas nodarbības; dziesmas