Sieviešu izpratne par perorālās kontracepcijas lietošanu un ietekmi uz organismu - Broņiča, Ance (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba tēma - sieviešu izpratne par perorālās kontracepcijas lietošanu un ietekmi uz organismu. Perorālā hormonālā kontracepcija ir ļoti efektīva kontracepcijas metode, lai novērstu neplānotu grūtniecību, ja vien to lieto pareizās devās un laikos. Tās efektivitāte ir 99,7% iedarbība. Sievietes bieži aizmirst, ka perorālās kontracepcijas tabletes ir arī medikaments un kā jebkurš medikaments tas var radīt blaknes un izmaiņas organismā. Pētījuma mērķis ir noskaidrot sieviešu zināšanu līmeni par perorālo kontracepcijas tablešu lietošanu un to ietekmi uz organismu. Pētījumā tiek izvirzīti šādi uzdevumi: 1.Pētīt un analizēt literatūras avotus par perorālajiem kontracepcijas līdzekļiem, pielietot un analizēt Nolas Penderas māszinību teoriju. 2.Balstoties uz pētījumiem un literatūras avotiem, izstrādāt aptaujas anketu un noskaidrot sieviešu izpratni par perorālās kontracepcijas lietošanu un ietekmi uz organismu. 3.Apkopot iegūtos datus, analizēt tos un izdarīt secinājumus. Hipotēze: Vairumam sieviešu ir nepietiekams zināšanu līmenis par perorālo kontracepcijas lietošanu blaknēm un ietekmi uz organismu. Apkopojot pētījuma rezultātus var secināt, ka vairumam sieviešu nav izpratnes par pareizu perorālo kontracepcijas tablešu lietošanu un ietekmi uz organismu, kas apstiprina pētījuma autores hipotēzi. Atslēgas vārdi ir sievietes, blaknes, informētība.

The subject of the bachelor's theses : women's understanding of the use of oral contraception and the effects on the body. Oral hormonal contraception is a highly effective method of contraception to prevent unplanned pregnancy, if it is used in the right doses and the right times. Its effectiveness is 99.7%.Women often forget that oral contraceptive is a medication and like any medication it can cause side effects and physiological alterations in the body. The aim of this study is to examine the level of women’s knowledge about the use of oral contraceptives and their effect on the body The study sets forward the following tasks: 1.Scrutinize and evaluate literary sources on oral contraceptives, apply and analyse Nola Pander’s nursing theory. 2. Develop a survey based on this research and literary sources to find out women’s understanding of the use of oral contraception and its effects on the body. 3.Assemble the data, analyse them and draw conclusions. Hypothesis: the majority of women have an insufficient level of knowledge regarding oral contraceptives and their physiological effects. Summarizing the results of the study, it can be concluded that the most women do not have sufficient level of understand of correct use of oral contraceptives and their effects, which confirms the hypothesis of the author.
Women's understanding of the use of oral contraception and the effects on the body
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; sievietes; blaknes; informētība; kontracepcijas tabletes; ietekme