Medicīniska rakstura piespiedu līdzekļi - Velce, Edgars (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darba temats ir medicīniska rakstura piespiedu līdzekļi. Šī tēma Latvijā līdz šim nav plaši pētīta, taču tā ir aktuāla, jo praksē salīdzinoši bieži nākas saskarties ar gadījumiem, kad persona tās psihiskā stāvokļa dēļ netiek sodīta par noziedzīgo nodarījumu. Šīs tēmas pētījuma mērķis ir sniegt jēdziena „medicīniska rakstura piespiedu līdzekļi” plašāku skaidrojumu salīdzinājumā ar Krimināllikumā sniegto. Bakalaura darbā sīkāk tiek raksturoti personas psihiskie stāvokļi – nepieskaitāmība un ierobežota pieskaitāmība kā galvenie faktori, lai persona netiktu saukta pie kriminālatbildības un tai tiktu piemērots kāds no Krimināllikuma 68.pantā nosauktajiem medicīniska rakstura piespiedu līdzekļiem. Darba uzdevumi ir izpētīt medicīniska rakstura piespiedu līdzekļu jēdzienu un to veidus, izpētīt un analizēt ar šo tematu saistītos literatūras un tiesību avotus, kā arī iepazīties ar Latvijā pieejamo tiesu praksi. Bakalaura darba izstrādes rezultātā, veicot gan teorētiskus, gan praktiskus pētījumus, gūts plašs medicīniska rakstura piespiedu līdzekļu jēdziena un to veidu raksturojums. Atslēgas vārdi: medicīniska rakstura piespiedu līdzekļi, pieskaitāmība, nepieskaitāmība, ierobežota pieskaitāmība, sods

Bachelor thesis subject is coercive medical measures. This subject has not been studied widely in Latvia till now but it’s topical since in practice cases occur quite often when a person is not being judged for the offense due to his/ her mental status. The aim of the subject study is to provide more comprehensive explanation of the term ‘coercive medical measures’ in comparison with that provided in the Criminal law. Person’s psychic conditions - irresponsibility and limited responsibility - are characterized in detail as the main factors for application to a person of any coercive medical measures indicated in paragraph No.68 of the Criminal law instead of bringing a person to criminal liability. Objective of the thesis is to explore meaning of the term ‘coercive medical measures’ and their kinds, to explore and analyze literature sources and sources of law related to this term, and to get familiar with jurisprudence available in Latvia. As result of the bachelors thesis development by theoretical and practical studies, broad characteristic of the term ‘coercive medical measures’ and their kinds is obtained. Key words: coercive medical measures, responsibility, irresponsibility and limited responsibility, punishment
Coercive medical measures
Keywords: Juridiskā zinātne