Dzemdes kakla vēža skrīninga programmas īstenošana ģimenes ārsta praksē - Strogonova, Oksana (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba tēma ir „Dzemdes kakla vēža skrīninga programmas īstenošana ģimenes ārsta praksē”. Darba teorētiskajā daļā tiek apskatīti jautājumi par dzemdes kakla vēža faktoriem, cēloņiem, diagnostiku, ārstēšanu un profilaksi. Bakalaura darba mērķis noskaidrot dzemdes kakla vēža skrīninga programmas īstenošanu ģimenes ārsta praksē. Praktiskajā daļā, kā pētniecības metode tika izmantota kvalitatīva pētniecības metode – intervija. Tika izstradāti 12 intervijas jautājumi, kuru respondentu skaits bija 6 ambulatorās medicīnas māsas. Apkopojot un analizējot iegūtos datus, var secināt, ka ambulatoras medicīnas māsas pietiekoši labi izpilda savus pienākumus sieviešu profilakses izglītošanā un dzemdes kakla vēža skrīninga īstenošanā ģimenes ārsta praksē. Pētījuma darba ietvaros tika izvirzīts jautājums “Kāda ir dzemdes kakla vēža skrīninga programmas īstenošana ģimenes ārsta prakē?” un pētījuma rezultāti pierādīja, ka māsai strādājot pie ģimenes ārsta jāpievērš lielu uzmanību pacienta izglītošanai un profilaktisko pasākumu realizēšanai. It īpaši dzemdes kakla vēža skrīninprogrammas īstenošanai. Bakalaura darbs sastāv no 45 lapām, 8 tabulām, 30 literatūras vienībām un 4 pielikumiem. Pētījuma veikšanas atļaujas atrodas bakalaura darba oriģināla. Bakalaura darba mērķis tika sasniegts. Atslēgvārdi: dzemdes kakla vēzis, dzemdes kakla vēža skrīnings, cilvēka papilomas vīruss, profilakse.

Bachelor work name “Cervical cancer screening program implemented by family doctor practice”. In questions are the work theoretical department examined for etiology of uterus throat cancer illnesses, risk factors, symptoms, investigation methods, treatment and prophylaxis. Bachelor work aim to determine “Cervical cancer screening program implemented by family doctor practice”. In the practical department, as a research method was used a qualitative research method – questions for interwiew. Empowered 12 guestions of interwiew, where number of respondents are 6 nurses. Summarizing and analyzing the obtained data, can draw conclusion, that nurses have done their jobs well in prophylaxis education and cervical cancer screening program implementation. The question pulled out in research work frames “What is it cervical cancer screening program implemented by family doctor practice ?”. Bachelor work stands from 12 sheets, 8 tables, 30 literatures write and 4 appendixes. Bachelor work aim is done. Key words: cervical cancer, cervical cancer screening, human papilloma virus, prophylaxis.
Cervical Cancer Screening Program Implemented by Family Doctor Practice
Keywords: Medicīna; dzemdes kakla vēzis; dzemdes kakla vēža skrīnings; cilvēka papilomas vīruss; profilakse