Organisko ligandu sintēze metālu jonu sensoru izstrādei - Drava, Matīss Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2024)
Organisko ligandu sintēze metālu jonu sensoru izstrādei. Drava M.M., zinātniskais vadītājs asoc. prof., Dr. chem., Kinēns A. Bakalaura darbs, 49 lappuses, 40 attēli, 37 literatūras avoti, 4 pielikumi. Latviešu valodā. Organisko ligandu fluorescējošās īpašības var tikt izmainītas metāla jonam koordinējoties ar ligandu. Bakalaura darbā tiek veikti sistemātiski ligandu struktūras pētījumi ar mērķi uzlabot fluorescences izmaiņas metāla jonam saistoties ar ligandu. Bakalaura darbā tika sintezēts klāsts ar strukturāli analoģiskiem salen tipa ligandiem, kuriem tiem tika veikta optiskās caurlaidības (transmittance) un fotoluminiscences noteikšana ar dažādiem metālu joniem. SALEN TIPA LIGANDI, FOTOLUMINISCENCE, CAURLAIDĪBA, METĀLU JONU HELATĒŠANA

Synthesis of organic ligands for development of metal ion sensors. Drava M.M., supervisor Asoc. prof. Dr. Chem. Kinēns A. Bachelor thesis, 49 pages, 40 images, 37 literature sources, 4 attachments. In Latvian. The fluorescent properties of organic ligands can be altered by coordinating with a metal ion. In the bachelor thesis, systematic studies of ligand structures are conducted with the aim of enhancing fluorescence changes related to the metal ion. In the bachelor's thesis, a range of structurally analogous salen-type ligands were synthesized, and their optical transmittance and photoluminescence were determined with various metal ions. SALEN TYPE LIGANDS, PHOTOLUMINESCENCE, TRANSMITTANCE, METAL ION CHELATION
Synthesis of organic ligands for development of metal ion sensors
Keywords: Ķīmija; SALEN TIPA LIGANDI; FOTOLUMINISCENCE; CAURLAIDĪBA; METĀLU JONU HELATĒŠANA