Pārliecināšanas komunikācijas paņēmieni “Telegram” kanāla “Vakcīnrealitāte Latvijā” saturā - Altenberga, Jana (Latvijas Universitāte, 2022)
Maģistra darba mērķis ir izpētīt izplatītākos pārliecināšanas komunikācijas paņēmienus, kas izmantoti Latvijā populārākajā vakcīnu pretinieku Telegram kanāla “Vakcīnrealitāte Latvijā” autoru publikācijās laika posmā no 2022. gada 1. janvārim līdz 2022. gada 31. janvārim. Darba teorētiskajā daļā tiek apskatītas pārliecināšanas komunikācijas teorijas, dezinformācijas pirmsākumi un attīstība, kā arī aktuālākie tās mazināšanas paņēmieni. Teorētiskajā daļā tiek skaidrots arī propagandas jēdziens, globālā tīmekļa un sociālo tīklu platformu loma dezinformācijas izplatīšanā, kā arī apskatītas vārda brīvības robežas dezinformācijas mazināšanas centienos. Pētījuma rezultāti norāda uz vakcīnu pretinieku centieniem savos argumentos diskreditēt valsts institūcijas, valdību, politiķus, medijus, žurnālistus, kā arī pētniekus un ekspertus, veicinot sabiedrības neuzticēšanos visiem demokrātiskas valsts aktoriem. Vakcīnskeptiķu pārliecināšanas komunikācija tiek sistēmiski būvēta un uzturēta ar mērķi vairot konspiratīvo domāšanu un bināro pasaules skatījumu (labs/ļauns, balts/melns, mēs/viņi), tādējādi sabiedrībā vairojot politisko un pilsonisko pasivitāti un priekšstatu par pasauli, kurā lēmumus pieņem valdošā elite, nerēķinoties ar sabiedrības interesēm. Emocionāli, agresīvi un negatīvi noskaņoti vēstījumi ir centieni lasītājos radīt atsvešinātības un bezpalīdzības sajūtu, tādējādi realizējot primāro dezinformācijas mērķi – demokrātiskas valsts destabilizācija, sabiedrības polarizācija un informatīvās telpas pārsātinātība un haoss.

The aim of the master's thesis is to study the most common persuasive communication methods used in the most popular vaccine opponent Telegram channel in Latvia “Vakcīnrealitāte Latvijā” in the period from January 1, 2022 to January 31, 2022. The theoretical part of the dissertation looks at theories of persuasive communication, the origins of disinformation and its development as well as most prominent mitigation strategies. Theoretical part also covers the concept of propaganda, the role of the World Wide Web and social networking platforms in disseminating disinformation, and the limits of freedom of expression in efforts to reduce disinformation. The results of the study point to attempts by vaccine opponents to discredit state institutions, government, politicians, the media, journalists, as well as researchers and experts, actively creating and promoting public distrust of all actors in a democratic state. Vaccine skeptics' persuasive communication is systematically built and maintained with the aim of enhancing conspiratorial thinking and the binary worldview (good / evil, white / black, us/them) in the society. Emotional, aggressive, and negative messages are used as an attempt to create a feeling of alienation and helplessness in the readers, thus fulfilling the primary goal of disinformation - destabilization of a democratic state, polarization of society and oversupply and chaos of the information space. Keywords: disinformation, Telegram, conspiracy theory, vaccine opponents, vaccine skeptics, antivaxxers, Covid-19, pandemic, vaccines, social media platforms, Vakcīnrealitāte Latvijā
Persuasive communication strategies in the messaging of Latvian anti-vaccine “Telegram” channel “Vakcīnrealitāte Latvijā"
Keywords: Plašsaziņas līdzekļi un komunikācija; dezinformācija; vakcīnas; sazvērestības teorija; vakcīnu pretinieki; Covid-19