Nacionālie kredītreitingi un to ietekme uz ārzemju tiešajām investīcijām - Meležika, Alina (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darba „Nacionālie kredītreitingi un to ietekme uz ārzemju tiešajām investīcijām” mērķis ir noteikt saistību starp kredītreitingu noteikšanas un investīciju vides novērtēšanas metodēm un izpētīt nacionālo kredītreitingu ietekmi uz investīciju plūsmu Eiropas Savienības valstīs. Tika noteikts, ka trīs lielākas kredītreitingu aģentūras izmanto līdzīgus nacionālo reitingu noteikšanas faktorus, atšķīrās to rādītāju novērtēšanas metodes. Pētījuma rezultātā, analizējot kredītreitingu un investīciju savstarpējo saistību uz Igaunijas un Itālijas piemēra, tika noskaidrots, ka vidēji cieša korelācija pastāv starp Igaunijas investīciju plūsmu un Standard&Poor’s reitingiem, arī Fitch parādīja vidējo ciešu saistību, tikai ar mazāku korelācijas koeficientu. Izmantojot Itālijas datus, parametru savstarpējo korelāciju noteikt nav izdevies. Atslēgas vārdi: ārzemju tiešās investīcijas, nacionālie kredītreitingi, kredītreitingu aģentūru metodoloģija.

The aim of the Master thesis “Sovereign Credit Ratings and It’s Influence on the Foreign Direct Investment” is to define the link between sovereign credit ratings methodology and investment environment evaluation methods and to investigate the influence of ratings to the investment flow on the examples of two European Union countries. During research was determinate that three largest credit rating agencies use similar sovereign credit ratings factors in the process of evaluating but there is a difference in the methods of analysis. A study analyzed investment and rating linkage on the example of Estonia and Italy data. Results have showed that there are close correlation between Standard&Poor’s ratings and Estonian investment flow, as well Fitch rating have close correlation with lowest correlation coefficient. Italian example has not approved a statement that sovereign rating and FDI flow have a linkage. Keywords: foreign direct investment, sovereign credit ratings, credit rating agencies methodology.
Sovereign Credit Ratings and It's Influence on Foreign Direct Investment
Keywords: Vadībzinātne