1,5 - 3 gadu vecu bērnu rāpošanas un lēkšanas apguves sekmēšana kustību rotaļās āra vidē grupas laukumiņā pirmsskolas izglītības iestādes teritorijā - Paškovska, Inga (Latvijas Universitāte, 2021)
Kvalifikācijas darba autors: Inga Paškovska Kvalifikācijas darba temats: “1,5 - 3 gadu vecu bērnu rāpošanas un lēkšanas apguves sekmēšana kustību rotaļās āra vidē grupas laukumiņā pirmsskolas izglītības iestādes teritorijā” Darba mērķis: Analizēt zinātniskās literatūras avotus un praktiski veikt pētījumu par 1,5 - 3 gadu vecu bērnu rāpošanas un lēkšanas apguves sekmēšanu kustību rotaļās āra vidē grupas laukumiņā pirmsskolas izglītības iestādes teritorijā. Darba teorētiskajā daļā tiek analizēta un pētīta zinātniskā literatūra, raksturojot bērnu rāpošanas un lēkšanas prasmes. Lai labāk izprastu 1,5 - 3 gadu vecu bērnu spējas, tiek pētīta bērnu vecumposmu īpatnību raksturojums, atklājot faktorus, kas ietekmē to prasmes, un kā kustību rotaļas sekmē attīstību rāpošanas un lēkšanas prasmju apguvē. Pētot, cik būtiska nozīme ir āra videi, lai attīstītu bērnu rāpošanas un lēkšanas prasmes apguvi. Darba empīriskajā daļā tiek veikts pētījums, kā ar kustību rotaļām āra vidē grupas laukumiņā pirmsskolas izglītības iestādes teritorijā var sekmēt 1,5 - 3 gadu vecu bērnu rāpošanas un lēkšanas prasmes. Tiek piedāvātas atbilstošas kustību rotaļas, kuras ir iespējams veikt āra vidē atbilstoši 1,5 - 3 gadu vecu bērnu spējām, veicinot rāpošanas un lēkšanas prasmes apguvi. Pirmā pētījuma daļa tiek veikta augustā, kur bērnus novēro un raksturo, bet otrais pētījums tiek veikts novembrī, kur rezultāti tiek apkopoti un analizēti, veicot secinājumus ar pamatojumiem. Laika posmā starp pirmo un otro pētījumu tiek veikts pedagoģiskais process, veicinot bērna rāpošanas un lēkšanas prasmju pilnveidi. Apkopojot pētījuma rezultātus un izvirzītos secinājumus autore secina, ka piedāvājot 1,5 - 3 gadu veciem bērniem kustību rotaļas āra vidē grupas laukumiņā ar papildus piedāvātajiem inventāriem un priekšmetiem, kā arī iesaistot grupas laukumiņā izveidoto bērnu spēļu laukumu, var sekmēt bērnu rāpošanas un lēkšanas prasmju apguvi. Atslēgas vārdi: rāpošana, lēkšana, kustību rotaļas, āra vide. Kvalifikācijas darbs sastāv no 58 lappusēm, 2 attēliem, 8 tabulām, 1 pielikuma un izmantoti 37 informācijas avoti.

Author of qualification paper: Inga Paškovska Theme of qualification paper: 'Promoting the acquisition of crawling and jumping of 1.5 - 3-year-old children in outdoor games in playground for groups in the territory of a preschool educational institution' Aim of the paper: To analyze the sources of scientific literature and to practically carry out a research on the promotion of learning crawling and jumping for 1.5 - 3-year-old children in outdoor games in a playground for groups in the territory of a pre-school educational institution. Theoretical part of the work analyzes the scientific literature describing children's crawling and jumping skills. In order to better understand the abilities of 1.5 - 3 year old children, the characteristics of children's age groups are studied, revealing the factors that affect their skills and how movement games promote the development of crawling and jumping skills. Exploring the importance of the outdoor environment in developing children's crawling and jumping skills. In the empirical part of the work a study is carried out on how crawling and jumping skills of 1.5 - 3-year-old children can be promoted with movement games in an outdoor environment in a playground for groups in the territory of a pre-school educational institution. Appropriate movement games are offered, which can be performed in an outdoor environment according to the abilities of 1.5 - 3 year old children, promoting the acquisition of crawling and jumping skills. The first part of the study is conducted in August, where children are observed and characterized, while the second study is conducted in November, where the results are summarized and analyzed, drawing conclusions with justifications. In the period between the first and second research, a pedagogical process is carried out, contributing to the development of the child's crawling and jumping skills. Summarizing the results of the research and the set conclusions, the author concludes that offering 1.5 - 3-year-old children outdoor games in a playground for groups with additional equipment and articles, as well as involving the children's playground in the group playground, can promote children's crawling and jumping skills. Key words: crawling, jumping, movement games, outdoors. Qualification paper contains 58 pages, 2 pictures, 8 tables, 1 annex and has 37 sources of literature.
Promoting the acquisition of crawling and jumping of 1.5 - 3-year-old children in outdoor games in playground for groups in the territory of a preschool educational institution
Keywords: Pirmsskolas pedagoģija; Rāpošana; Lēkšana; Kustību rotaļas; Āra vide