Mazadaptīvas personības iezīmju, iespaidojamības un sociālo tīklu atkarības saistības pieaugšajiem - Ozols, Māris (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba mērķis ir ar aprakstoša korelatīva pētījuma palīdzību noskaidrot mazadaptīvas personības iezīmju iespējamo saistību ar personības iespaidojamību un tās sociālo tīklu lietošanas neveselīgiem paradumiem, atkarību. Darba ietvaros tika izvirzīts pētījuma jautājums: vai un kāda saistība pastāv starp mazadaptīvām personības iezīmēm, iespaidojamību un sociālo tīklu lietošanas atkarību? Pētījuma mainīgie lielumi: Mazadaptīvas personības iezīmes, personības iespaidojamība, sociālo tīklu lietošanas atkarība. Pētījumā piedalījās 109 abu dzimumu latviski runājoši pieaugušie, kuri lieto sociālos tīklus ikdienā. Dalībnieki aizpildīja trīs aptaujas: Mazadaptīvas personas DSM-5 Personības aptaujas īso versiju (Personality Inventory for DSM5 – PID-5 (Krueger et al., 2012)), Sociālo tīklu atkarības skalu (Social Networking Addiction Scale, (Shahnawaz & Rehman, 2021) un Daudzdimensionālo Aiovas iespaidojamības aptaujas (Multidimensional Iowa Suggestibility Scale, saīsināto versiju (Short Suggestibility Scale; SSS) (Kotov, Bellman, & Watson, (2004)). Pētījumā konstatēts, ka pastāv būtiska pozitīva korelācija ar augstu statistisko nozīmību starp galvenajiem mainīgajiem lielumiem un to apakšskalu parametriem. Lielākā daļa mazadaptīvu personības iezīmju pozitīvi korelē ar sociālo tīklu atkarību un personības iespaidojamību.

The aim of this bachelor thesis is to investigate the possible relationship of maladaptive personality traits to suggestibility and social network addiction, through a descriptive correlational study. The research question was: is there a relationship between maladaptive personality traits, suggestibility and social networking addiction? Research variables: maladaptive personality traits, suggestibility, social networking addiction. 109 Latvian speaking adults of both sexes who use social networks in their daily life participated in the study. Participants completed three questionnaires: The short version of the Personality Inventory for DSM-5 (PID-5) (Krueger et al, 2012), the Social Networking Addiction Scale (Shahnawaz & Rehman, 2021), and the short version of Multidimensional Iowa Suggestibility Scale - Short Suggestibility Scale (Kotov, Bellman, & Watson, 2004). The study finds that there is a significant positive correlation with high statistical significance between the main variables and their subscale parameters. Most maladaptive personality traits are positively correlated with social network addiction and suggestibility.
The Relationship Between Maladaptive Personality Traits Suggestibility and Social Network Addiction in Adults
Keywords: Psiholoģija; mazadaptīva personība; sociālie tīkli; sociālo tīklu atkarība; atkarība; iespaidojamība