Rīgas jūras līča fizikālo parametru vertikālā sadalījuma modelēšana - Valainis, Aigars (Latvijas Universitāte, 2011)
Darbs satur matemātiskā modeļa, kas izveidots Rīgas jūras līča temperatūras un sāļuma vertikālā sadalījuma aprēķinam, aprakstu. Modelis ir balstīts uz siltuma, masas un turbulences kinētiskās enerģijas bilanci augšējā kvazi-homogēnajā slāni, tas ietver ledus veidošanās modeli, ņem vērā apmaiņas procesus ar atmosfēru, ūdens apmaiņu Baltijas jūru un upju noteci. Darbā veikta modeļa kalibrācija ar temperatūras un sāļuma novērojumu datiem laika periodā no 1972. līdz 2008. gadam. Modelis pielietots lai veiktu Rīgas jūras līča fizikālo parametru aprēķinu atbilstoši patreizējam klimatam un novērtētu to izmaiņas atbilstoši klimata izmaiņu prognozēm nākotnē. Darbs uzrakstīts latviešu valodā, tajā ir 47 lappuses, 30 attēli un 21 literatūras atsauces.

Work contains description of mathematical model witch is created to describe vertical distribution of temperature and salinity in Gulf of Riga. Model is based on heat, mass and turbulent kinetic energy balance of the upper quasi-homogeneous layer, it includes description of the ice formation dynamics, it accounts for the exchange with atmosphere, water exchange with Baltic Proper and river runoff. Model calibration was carried out based on temperature and salinity observation data over the period from 1972. to 2008. Model is applied to make calculations of physical parameters of Gulf of Riga for current climate and to estimate their change according to climate change projections. Work is written in Latvian language, it contains 47 pages, 30 images and 21 literature references.
Modelling of vertical distribution of physical parameters in gulf of Riga
Keywords: Fizika