Pašuztvertā intelekta un pašefektivitātes saistība ar akadēmiskajiem rādītājiem vidusskolas skolniekiem - Šteins, Kārlis (Latvijas Universitāte, 2021)
Pētījuma mērķis bija izpētīt saistību starp pašuztverto intelektu, akadēmisko pašefektivitāti un akadēmiskajiem sasniegumiem vispārizglītojošo skolu jauniešiem. Pētījuma izlasi veido 102 jaunieši vecumā no 16 līdz 20 gadiem (M = 17,57, SD = 1.01), no tiem 73 (74,46%) meitenes un 29 (25,54%) zēni, kas mācās 10.-12. klasē piecās vidusskolās. Pētījumam piemīt aprakstošs korelatīvs dizains. Pētījumā tika izmantotas divas aptaujas - Pašuztvertā intelekta skala bērniem (Implicit Theories of Intelligence Scale for Children (ITIS), Blackwell, Trzesniewski, & Dweck, 2007; Gudakovska, 2019) un Akadēmiskās pašefektivitātes aptauja (College academic self-efficacy scale (CASES), Owen & Froman, 1988; Irbīte, 2019; Gudakovska, 2019). Bakalaura darba pētījuma ietvaros tika noskaidrots, ka gan izaugsmes domāšana, gan akadēmiskā pašefektivitāte nozīmīgi prognozē akadēmiskos sasniegumus matemātikā, kā arī latviešu valodā. Saistība starp fiksēto domāšanu un akadēmiskajiem sasniegumiem bija negatīva. Darba autors noskaidroja, ka statistiski nozīmīgu saistību starp pašuztverto intelektu un akadēmisko pašefektivitāti nevar novērot.

The aim of the study is to investigate the relation between mindset, self-efficacy and academic achievements in secondary school adolescents. The research sample consisted of 102 adolescents (74,46% female, 25,54% male) aged between 16 and 20 (M = 17,57, SD = 1.01) studying in 10th-12th grade in five secondary schools. The study has correlation design. Implicit Theories of Intelligence Scale for Children (ITIS) (Blackwell, Trzesniewski, & Dweck, 2007) and College academic self-efficacy scale (CASES) (Owen & Froman, 1988) were used for the current study. The Bachelor thesis concludes, that both incremental mindset and academic self-efficacy can accurately predict academic achievements in mathematics and in Latvian language. The Bachelor thesis concludes, that both incremental mindset and academic self-efficacy can accurately predict academic achievements in mathematics and in latvian language. No relationship between entity belief and academic achievements was found. The author of thesis found no statistically signicifant relationship between implicit intelligence and academic self-efficacy.
The Relationship Between Mindset, Self-Efficacy of High School Students Academic Scores
Keywords: Psiholoģija; Pašuztvertais intelekts; Akadēmiskā pašefektivitāte; Fiksēta domāšana; Izaugsmes domāšana; Akadēmiskie sasniegumi