Phlebiopsis gigantea attīstība maza diametra skuju koku celmos - Ēberliņa, Anete (Latvijas Universitāte, 2016)
Lai novērtētu P. gigantea micēlija attīstību skuju koku celmos sastāva kopšanas cirtēs, četrās audzēs Vidusdaugavas mežsaimniecībā tika ierīkots eksperiments, kurā ar „Rotstop” un divu Latvijas P. gigantea izolātu konīdijsporu suspensijām apstrādāja maza diametra (3 – 12 cm) parasto egļu un parasto priežu celmus. Pēc gada tika ievākti koksnes paraugi un analizēta P. gigantea attīstība celmos. P. gigantea izolāti labāk attīstījās maza diametra priežu celmos nekā egļu celmos. Dabiskā P. gigantea infekcija konstatēta 20% maza diametra priežu celmu. Salīdzinot „Rotstop” ar vietējiem izolātiem, Latvijas izolāta PG137 attīstības biežums priežu celmos būtiski neatšķīrās un P. gigantea micēlijs sasniedza sakņu kaklu 81% kolonizēto celmu. Turpmākajā darbā paredzēts analizēt P. gigantea infekcijas attīstību maza diametra skuju koku celmos divus gadus pēc sastāva kopšanas cirtes.

In order to assess the development of P. gigantea in conifer stumps created during precommercial thinnings, an experiment was established in Vidusdaugavas forestry, where Scots pine and Norway spruce stumps with small diameter (3 – 12 cm) were treated with „Rotstop” and two P. gigantea isolates from Latvia. After a year samples were collected from stumps and the development of P. gigantea was analysed. Isolates of P. gigantea developed in pine stumps more frequently than in spruce stumps. Natural P. gigantea infection was detected in 20% of control stumps. The incidence of development between isolate PG137 from Latvia and commercially produced „Rotstop” did not differ significantly. In 81% of stumps colonised by P. gigantea, its mycelium reached the root collar, which could favour the reduction of secondary spread of Heterobasidion spp. in stumps with small diameter. In future studies it is planned to analyse the development of P. gigantea in conifer stumps with a small diameter two years after the treatment.
The development of Phlebiopsis gigantea in small diameter conifer stumps
Keywords: Bioloģija; Phlebiopsis gigantea; maza diametra celmi; Pinus sylvestris; Picea abies; Heterobasidion