Laikrakstu nosaukumi Latvijā un Igaunijā padomju okupācijas laikā - Tuskena, Ieva (Latvijas Universitāte, 2013)
Padomju laikā laikrakstiem bija liela sabiedriski politiska nozīme. Tie tika izmantoti gan sabiedrības informēšanai, gan ietekmēšanai. Ne tikai laikrakstu saturs, bet arī nosaukumi atspoguļo dažādas ekonomiskas un politiskas norises valstī. Darbs sastāv no teorētiskās daļas un pētnieciskās daļas. Teorētiskā daļa ietver atskatu uz Padomju Savienības vēsturi, kā arī sniedz ieskatu preses vēstures attīstībai PSRS, tajā skaitā Latvijā un Igaunijā padomju okupācijas laikā. Pētnieciskajā daļā aplūkoti 373 laikrakstu nosaukumi, no tiem 202 – latviešu, 171 – igauņu. Pētījuma mērķis ir izpētīt laikrakstu nosaukumus Latvijā un Igaunijā padomju okupācijas laikā, analizēt laikrakstos lietoto vārdu nozīmi, biežāk lietotos vārdus nosaukumos, kā arī vārdu skaitu tajos, veikt objektīvu salīdzinājumu starp laikrakstu nosaukumiem Latvijā un Igaunijā katrā no iepriekšminētajiem aspektiem. Darba beigās izdarīti vairāki secinājumi, pamatojoties uz darbā veikto pētījumu.

During the Soviet times, newspapers had a great socio-political importance. They were used to inform the society as well as to affect it. Not only the content of newspapers, but also their titles reflect various economic and political events in the country. The bachelor paper “Newspaper titles in Latvia and Estonia during the Soviet occupation” consists of theoretical part and research part. Theoretical part consists of retrospect of history of the Soviet Union, as well as gives an insight into development of press in the USSR, including Latvia and Estonia. In research part there were studied 373 newspaper titles, from which 202 were Latvian, 171 – Estonian. The aim of the research was to analyze the meaning of words used in newspaper titles, most frequently used words, as well as word count in those titles; to objectively compare newspaper titles in Latvia and Estonia according to previous aspects. In the end of the paper conclusions are drawn, on the basis of the research.
Newspaper Titles in Latvia and Estonia during the Soviet Occupation
Keywords: Valodniecība