Latvijas nacionālās aviokompānijas efektivitātes analīze salīdzinājumā ar Eiropas nacionālajām aviokompānijām 2010.-2023. gadā - Nonberga, Ance (Latvijas Universitāte, 2025)
Šajā bakalaura darbā tiek analizēta Latvijas nacionālās aviokompānijas airBaltic efektivitāte, salīdzinājumā ar 17 citām Eiropas valstu nacionālajām aviokompānijām laika posmā no 2010. līdz 2023. gadam, izmantojot datu aplenkuma analīzes (DEA) metodi. Pētījumā aviokompāniju darbības rezultāti tika novērtēti, izmantojot ievades un saražotos mainīgos, un airBaltic efektivitāte tika salīdzināta ar citām Eiropas aviokompānijām. Darbā iekļauts efektivitātes rādītāju sadalījums pa gadiem, kas aprēķināti ar DEA modeli, balstoties uz lidmašīnu flotes lielumu, darbinieku skaitu, pasažieru apjomu, ieņēmumiem un sēdvietu noslodzes koeficientu. Pētījumā iekļautas arī ekspertu intervijas ar aviācijas nozares profesionāļiem, lai nodrošinātu praktisku skatījumu. Rezultāti norāda, ka airBaltic uzrāda labus rādītājus lieluma efektivitātē, taču kopējā tehniskā efektivitāte ir vidēja, norādot uz potenciālu uzlabot resursu izmantošanu.

This bachelor thesis analyses the efficiency of Latvia’s national airline, airBaltic, in comparison with 17 other European national airlines also known as flag carriers during 2010-2023 using Data envelopment analysis method. The research evaluated airline efficiency through input and output variables and compared airBaltic’s efficiency to other airlines in Europe. The thesis includes a yearly breakdown of efficiency scores calculated with fleet size, number of employees, passengers, revenue and load factor. The study also includes expert interviews from airline industry experts to provide practical context. The results show that while airBaltic performs well in scale efficiency, its overall technical efficiency is moderate, suggesting potential to improve their resource use.
Efficiency Analysis of Latvia's National Airline compared to European National Carriers during 2010-2023
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; National airlines; Efficiency analysis; Data envelopment analysis; European aviation