Virtualizācijas efektivitāte - Zīle, Oskars (Latvijas Universitāte, 2011)
Darbā tiek apskatīta serveru virtualizācijas efektivitātes mērījumi starp dažādiem virtuāliem un fiziskiem operētājsistēmu risinājumiem. Darba mērķis ir pārliecināties par dažādu internetā pieejamu virtualizācijas aparatūru pārvaldnieku patiesajiem efektivitātes radītājiem, salīdzināt tos ar operētājsistēmu uzstādīšanu uz aparatūras neizmantojot pārvaldnieku. Mērījumu veikšanai tiks izmantoti dažādi nozarē atzīti testēšanas rīki, ar kuriem tiks mērīta procesoru veiktspēja, atmiņas ātrdarbība un cieto disku darbspēja. Salīdzināti virtualizācijas ieguvumi ar radītajām neērtībām un ierobežojumiem. Uzdevums: aprakstīt esošos pētījumus un salīdzinājumus, izstrādāt izvērstu virtualizācijas pārvaldnieku efektivitātes testēšanas mērījumu metodiku, veikt pētījumu salīdzinot to efektivitāti dažādiem virtualizācijas pārvaldniekiem. Rezultāti: izstrādāta efektivitātes mērījumu metodika, veikts pētījums, kur salīdzināti dažādi virtualizācijas risinājumi, rezultāti izklāstīti darbā. Virtualizējot sistēmas veiktspējas zudums ir 5 līdz 10 %. Atkarībā no izmantotā pārvaldnieka un uzstādītājām vies-operētājsistēmām. Atslēgvārdi: virtualizācija, virtuālā mašīna, efektivitāte, aparatūras pārvaldnieks;

In this document has been described efficiency server virtualization, measurements between different virtual and physical operating system solutions. Aim of this work is to make clear about real virtualization hypervisors efficiency performances, comparing them with native OS installations. As measurements will be taken many free for use and known testing tools, for CPU, RAM and HDD. Compare advantages of virtualization and limits which we get of OS virtualization. Tasks: describe current research in this field, comparisons and results for any kind of hypervisors. Describe new and improved testing methodology of virtualization efficiency. Create a research for comparing few popular hypervisors. Results: Has been created methodology for efficiency testing of hypervisors. Developed research of performance comparison between hypervisors and native OS installation. Virtualization gives performance lost between 5 – 10 % depending of which hypervisor and guest OS used. Keywords: virtualization, virtual machine, efficiency, hypervisor.
Efficiency of Virtualization
Keywords: Datorzinātne