Parādsaistību veidošanās iemesli un ietekmejošie faktori - Lalo, Ilona (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darba mērķis ir noskaidrot parādsaistību veidošanās iemeslus un noteicošos faktorus. Maģistra darbs sastāv no trim nodaļām. Pirmajā nodaļā ir aplūkota un raksturota patēriņa sabiedrība kā parādsaistību veidošanās cēlonis, noskaidroti parādsaistību pieauguma ietekmējošie faktori. Otrajā nodaļā ir analizētas nedrošo kredītu apjomu izmaiņas ES dalībvalstīs, tajā skaitā kredītu atmaksas tendences Latvijā un izpētīta Latvijas makroekonomisko rādītāju un izmaiņas likumdošanas vidē ietekme uz parādsaistībām. Trešajā nodaļā tiek aprakstīts autores veiktais pētījums par parādsaistību veidošanās iemesliem un veicinošiem faktoriem un analizēti iegūtie dati. Maģistra darba galvenais secinājums, ka parādsaistību izveidošanos ietekmē ne tikai makroekonomiskie faktori, bet arī sociāli ekonomiskie un demogrāfiskie faktori.

The goal of the master’s paper is to determine reasons for formation of debt liability and contributing factors. The master’s paper consists of three sections. The first section reviews and describes consumer society as causes for formation of credit liability, as well as the factors influencing increase of debt liability have been established. The second section analyses changes in the nonperforming loan volume in EU member states including credit repayment trends in Latvia and the section provides an overview on the influence of the macroeconomic indicators and their changes in Latvia within the legislation environment on debt liabilities. The third section describes the study performed by the author on the reasons and contribution factors of debt liability formation as well as analysis of the obtained data. The main conclusion of master’s paper is that not only macroeconomic factors influence the debt formation but also social economic and demographic factors.
Reasons and Contributing Factors of Debt Liability Formation
Keywords: Vadībzinātne; kredīti; nedrošie kredīti; parādsaistības