Energoefektivitātes pārvaldība Latvijā - Ogres pilsētas piemērs - Slišāns, Edgars (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darbs “Energoefektivitātes pārvaldība Latvijā – Ogres pilsētas piemērs” izstrādāts apzinoties energoefektivitāti kā vienu no prioritārajiem darbības virzieniem ilgtspējīgas attīstības veicināšanai. Energoefektivitātes pārvaldība ir apskatīta no pašvaldību skatpunkta izvērtējot to pienākumus, iespējas un limitējošos faktorus. Energoefektivitāte tiek apskatīta tajās jomās, ko pašvaldība var reāli ietekmēt, galvenokārt siltuma un elektroenerģijas ražošana, siltumnoturības paaugstināšana sadales tīklos un siltumnoturības pasākumu veicināšana dzīvojamajā sektorā. Maģistra darbs atklāj iedzīvotāju motivācijas trūkumu siltumnoturības pasākumu veikšanai, komunikācijas un sadarbības problēmas un energoefektivitātes pārvaldības nepietiekamu integrāciju pašvaldībā. Maģistra darbā izvirzīts ieteikums izmantot komplementāru instrumentu paketi. Norādīta pašvaldības loma kā energoefektivitātes pasākumu koordinētājam sadarbībā ar valsts un reģionālām institūcijām kā arī pamatota energoefektivitātes integrēšana pašvaldības pārvaldībā. Darba autors izstrādāja energoefektivitātes pārvaldības vadlīnijas Latvijas pilsētu pašvaldībām izmantojot Ogres pilsētas piemēru, kas sastāv no energoefektivitātes pārvaldības priekšnosacījumiem, pamatprincipiem, problēmjautājumu bloku un iesaistāmo mērķgrupu analīzes, ieteikumiem pašvaldības labas prakses piemēra realizācijai un energoefektīvas pārvaldībai, kas balstās uz komplementāras instrumentu paketi. Atslēgas vārdi: Ilgtspējīga attīstība, energoefektivitāte, energoefektivitātes pārvaldība, siltumnoturības pasākumu paaugstināšana.

The Master paper „Energy Efficiency Management: Ogre Town Example” was predicated on the understanding that energy efficiency is one of key areas of development to achieve sustainable growth. Energy efficiency management is discussed from the perspective of local municipalities, taking into account their responsibilities, limiting factors and opportunities for improvement with focus on areas on competence of local municipalities - mainly promoting measures for more efficient heat and power generation, improved heat insulation distribution grids and action to promote heat insulation measures in residential sector. Study reveals a lack of motivation to implement heat insulation measures, communication and cooperation problems in coordinating heat insulation measures and insufficient integration of energy efficiency management in municipalities. Author recommends use of complementary tools package for implementation of energy efficiency actions, with emphasis on the role of local government as a coordinator of energy efficiency measures in cooperation with national and regional institutions, as well as need for more thorough implementation of energy efficiency management in local governance. The Masters paper proposes energy efficiency management guidelines for Latvian town municipalities, using Ogre city example, that consists of energy management prerequisites, principles, areas of concern and stakeholder analysis, details how to implement good practice examples and use of complementary tools package for energy efficiency management. Keywords: Sustainable development, energy efficiency, energy management, heat insulation measures.
Energy Efficiency Management Practice in Latvia - Ogre City Example
Keywords: Vides pārvaldība