Spēļu elementu izmantošana sadarbības prasmju uzlabošanai basketbolā 8-10 gadus veciem bērniem - Jasutis, Arturs (Latvijas Universitāte, 2023)
Darba autors: Arturs Jasutis. Darba veids: kvalifikācijas darbs. Darba temats: Spēļu elementu izmantošana basketbola treniņos 8-10 gadus vecu bērnu sadarbības prasmju uzlabošanā. Pētījuma mērķis: teorētiski un praktiski izpētīt spēļu elementu izmantošanu treniņos, lai uzlabotu 8-10 gadus vecu bērnu sadarbības prasmes. Pētījuma teorētiskā daļā pamatojoties uz G. Svences, E. Vigotska, R. Jansones, V. Krauksta, J. Granta, A. Rudzīša, A.Baldiņa un A.Raževas, Dr. Šafera (Shaffer), W.B. Kalifa (Khalifa), M. Zuani (Zouaoni), M. Zagibi (Zghibi) un citu autoru atziņām ir izpētītas sadarbības prasmes un to nozīmīgums basketbolā, kā arī analizēta spēļu izmantošanas nozīme sadarbības prasmju uzlabošanā 8-10 gadus vecu bērnu vidū. Empīriskajā daļā tiek analizētas 8-10 gadus vecu bērnu sadarbības prasmes un pētīts, vai ar spēļu elementu iekļaušanu treniņu sastāvā tās ir iespējams uzlabot. Praktiskajā pētījumā iekļauta X sporta skolas 8-10 gadus vecu bērnu basketbola treniņu grupa ar 14 bērniem. Pētījuma praktiskajā daļā izmantotās metodes: novērojums, aptauja, analīze. Pētījumā iekļautas kustību rotaļas un spēles sadarbības prasmju uzlabošanai. Pētījuma noslēgumā tiek secināts spēle ir ļoti atbilstīga darba formas izvēle sadarbības prasmju uzlabošanā 8-10 gadus vecu bērnu vidū, jo tā atbilst šī konkrētā vecumposma psiholoģiskajām un fiziskajām attīstības īpatnībām. Darba rezultāts: tika izpētīti un apkopoti dažādi paņēmieni un darba principi, kā ar spēļu elementu ieviešanu treniņos, var uzlabot sadarbības prasmes 8-10 gadus veciem bērniem. Atslēgas vārdi: 8-10 gadīgi bērni, sadarbība, komanda, treneris, spēļu elementi, sadarbības prasmes, vecumposma īpatnības.

Author of the project document: Arturs Jasutis Type of project: qualification project Project theme: The use of game elements in basketball training in improving the cooperation skills of 8-10-year-old children. Reseach goal: To theoretically and practically investigate the use of game elements in training to improve the cooperation skills of 8-10-year-old children. In the theoretical part of the research, based on the findings of G. Svence, E. Vigotskis, R. Jansone, V. Krauksts, J. Grants, A. Rudzītis, A.Baldiņš and A.Raževa, Dr. Shaffer, W.B. Khalifa, M. Zouaoni, M. Zagibi Zghibi and other authors, cooperation skills and their importance in basketball have been investigated as well as the use of games has been analyzed in improving cooperation skills among 8-10-year-old children. The empirical part analyzes the cooperation skills of 8-10-year-old children and investigates whether it is possible to improve them by including game elements in training. The practical study included a basketball training group of 8-10-year-old children of the X sports school with 14 children. Methods used in the practical part of the research: observation, evaluation, analysis. The study includes movement games and games for improving cooperation skills. At the end of the study, it is concluded that the use of games is an excellent choice in improving cooperation skills among 8-10-year-old children because it corresponds to the psychological and physical development characteristics of this particular age. The result of the work: various techniques and work principles were studied and collected how the introduction of game elements in training can improve the cooperation skills of 8-10-year-old children. Keywords: 8-10-year-old children, cooperation, team, coach, game elements, cooperation skills, age characteristics.
The use of game elements in basketball training in improving the cooperation skills of 8-10-year-old children
Keywords: Sporta zinātne; Sadarbība; Komanda; Treneris; Spēļu elementi; 8-10 gadīgi bērni