Risku vadības sistēmas ieviešana starptautiskajā uzņēmumā - Arustamjane-Boltre, Lotta (Latvijas Universitāte, 2013)
Bakalaura darba temats ir „Risku vadības sistēmas ieviešana starptautiskajā uzņēmumā”. Darba autore – Lotta Arustamjane. Darba mērķis ir izpētīt iespējamos riskus uzņēmējdarbībā, to novērtēšanas metodes, rādītājus un starptautiskajā uzņēmumā veikt risku vadības sistēmas analīzi un izteikt priekšlikumus tās pilnveidošanai. Darbā tiek aplūkots, cik būtiski veiksmīgai uzņēmējdarbības attīstībai ir izveidot vienotu stratēģiju, uz kuru uzņēmums virzās, un attiecīgi izvērtēt riskus, kas traucē šo stratēģiju sasniegt un kuri ir jāvada, un jākontrolē. Pirmajā darba daļā aprakstītas teorija par pētāmo problēmu. Šī daļa ir atvēlēta riska būtības un faktoru analīzei uzņēmējdarbībā. Turklāt, daļā tiek aprakstītas un analizētas teorētiskās zināšanas par risku veidiem un funkcijām. Otrā darba daļa ir atvēlēta starptautiskā uzņēmuma risku noteikšanas un mazināšanas pasākumu plašākai skaidrošanai, tā teoriju un metožu analīzei. Tiek aplūkoti jautājumi par uzņēmuma riska vadības stratēģijas izstrādi un tā principiem, sistēmiskās pieejas nepieciešamību risku vērtēšanas procesā un mazināšanas pasākumu noteikšanā. Trešā daļa sastāv no starptautiskā uzņēmuma SIA „Veta” risku vadības sistēmas, metodikas un tās pilnveidošanas analīzes. Darbs sastāv no 68 lapas, tajā ir 9 attēli, 20 tabulas un 7 pielikumi, tika izmantoti 40 literatūras un citi informācijas avoti. Atslēgas vārdi: risku vadība, uzņēmējdarbības riski, risku novērtējums, risku samazināšana.

The title of the Bachelor paper is „Risk management system introduction at international enterprise”. The author is Lotta Arustamjane. The goal is to explore the potential risks of the business, their evaluation methods and indicators, and to make analysis of risk management systems and methodologies in international enterprise and proposals for its improvement. The paper looks at the importance of established common strategy to which the enterprise is moving to, and to assess the risks that are preventing to achieve that strategy. It is important to realize the benefits, which provides risk management, and be confident that it will provide the successful development of the company, than if these risks are not managed. In the first part of the work the theoretical knowledge of the research problem is described. This part is devoted to the nature and risk factor analysis in the business. Also there are described and the theoretical knowledge about the risk types and functions is. The second part of the work is devoted to the international business risk identification and reduction measures, and clarifying the theory and methods of analysis. The questions about the company's risk management strategy and its principles, systematic approach to risk assessment and mitigation process of adoption are explored. The third part consists of an international company "Veta" risk management systems, methodologies and optimization analysis. The work consists of 68 pages, including 9 pictures, 20 tables and 7 annexes, 40 literature and other information sources were used. Keywords: risk management, business risks, risk assessment, risk reduction.
Risk management system implementation at international enterprise
Keywords: Vadībzinātne