Jauns Zafirlukasta sintēzes ceļš - Trjufiļkina, Nadežda (Latvijas Universitāte, 2014)
Jauns Zafirlukasta sintēzes ceļš. Trjufiļkina N., zinātniskie vadītāji: Dr. chem. Katkevičs M., Dr. chem. Kļimenkovs I., Maģistra darbs, 53 lappuses, 16 attēli, 11 tabulas, 49 literatūras avoti. Latviešu valodā. Maģistra darba literatūras apskatā ir apkopota literatūra par pretastmas līdzekļa Zafirlukasta iegūšanas metodēm, pārejas metālu katalīzes izmantošanu karbamātu un halogenarēnu sametināšanas reakcijās un 3-benzilindolu sintēzes iespējām. Pārbaudīts jauns Zafirlukasta iegūšanas ceļš, kurā indolilkarbamāta funkcijas izveidošanā, izmanto vara katalizēto sametināšanas reakciju. Salīdzinot ar zināmajām sintezes metodēm, tajā ir samazināts pielietoto toksisko un bistamo reaģentu, kā arī smago metālu daudzums, un sasniegts augstāks kopējais produkta iznākums. Jaunā metode ir potenciāli piemērojama liela mēroga ražošanas īpatnībām. ZAFIRLUKASTS, INDOLS, VARA KATALĪZE, FRĪDELA-KRAFTSA REAKCIJA.

A novel route to Zafirlukast. Trjufilkina N., supervisors: Dr.chem. Katkevičs M, Dr. chem. Kļimenkovs I., Master’s theses, 53 pages, 16 figures, 11 tables, 49 literature references. In Latvian. Methods for synthesis of anti asthma drug Zafirlukast and 3-benzylindole as well as transition metal catalyzed cross-coupling reactions of carbamate with haloarenes were analyzed in literature review. A novel route to Zafirlukast where indolylcarbamate function was constructed by copper catalyzed cross-coupling reaction was proved. Compare to known synthesis methods, the use of toxic and hazardous reagents as well as heavy metals is reduced and higher overall yield was achieved. The new method can be potentially applied to the large scale production. ZAFIRLUKAST, INDOLE, COPPER CATALYSIS, FRIEDEL-CRAFTS REACTION
A novel route to Zafirlukast
Keywords: Ķīmija