Lielo zālēdāju ganīšanos ietekmējošie faktori savvaļai līdzīgos apstākļos Ķemeru nacionālajā parkā - Kļaviņa, Iveta (Latvijas Universitāte, 2017)
Pētījums veikts zālēdāju ganīšanās uzvedības un to ietekmējošo faktoru noteikšanai Ķemeru Nacionālajā parkā. Identificēts zālēdāju barošanās ilgums, barošanās ritms un barošanās vietu izvietojums teritorijā. Noteikti barības pieejamības (veģetācijas augstums un biomasa) un kvalitātes (barības vielu saturs, barības sagremojamība un enerģijas ietilpība) rādītāji. Reģistrēti laikapstākļi pētījuma laikā. Zirgi vasarā, liellopi vasarā un rudenī biežāk barojas zālājā ar augstāko kopproteīna un zemāko kokšķiedras saturu, augstāko barības vielu sagremojamību, sausnas uzņemšanas iespējām, barības vērtību un enerģijas ietilpību, neskatoties uz zemāku barības pieejamību. Pētījumā konstatēts, ka dienas laikam ir būtiska nelineāra ietekme uz barošanās intensitāti. Gaisa temperatūra un mitrums vasarā būtiski negatīvi ietekmē zirgu barošanās intensitāti.

The study focuses on detecting grazing behaviour of herbivores and factors influencing it in Kemeri National Park. It identifies the duration and rhythm of the foraging, the location of the feeding sites within study territory. The study determines the availability (sward height and biomass) and quality (nutrient content, digestibility) of the forages and the weather conditions during the research. Herbivores in summer, cattle also in autumn forage more frequently in grassland rich in crude protein, low in fibre, with higher digestibility, dry matter intake, energy content, despite of decreased forage availability. The specific hour of the day have a significant non-linear relationship with the intensity of feeding. The ambient temperature and humidity in summer have a significant negative influence on the intensity of feeding for horses.
Grazing pattern of large semi-feral herbivores and factors influencing it in Kemeri National Park
Keywords: Bioloģija; zirgi; liellopi; barošanās uzvedība; barības kvalitāte un pieejamība; laikapstākļi