Pirolizidīna alkaloīdu izvērtējums Latvijā izplatītākajās nezālēs un to pārnese uz ārstniecības augiem - Francis, Emīls (Latvijas Universitāte, 2024)
Pirolizidīna alkaloīdu izvērtējums Latvijā izplatītākajās nezālēs un to pārnese uz ārstniecības augiem. Francis E., zinātniskie vadītāji Dr. ķīm. Nakurte I. un Dr. ķīm. prof. Vīksna A. Maģistra darbs, 79 lappuses, 51 attēls, 21 tabula, 114 literatūras avoti, 8 pielikumi. Latviešu valodā. Literatūras apskatā apkopota informācija par pirolizidīna alkaloīdiem, to izplatību dabā un pārnesi uz citiem augiem, uz tiem attiecināmām regulām, patērētāju saskarsmi ar tiem un noteikšanu augos, izmantojot hromatogrāfijas un masspektrometrijas metodes. Eksperimentālajā daļā veikta metodes validācija pirolizidīna alkaloīdu noteikšanai augos, izmantojot modificētu QuEChERs metodi un šķidrumu hromatogrāfijas masspektrometrijas metodi. Noteikts pirolizidīna alkaloīdu saturs un koncentrācija piecās Latvijā esošās nezālēs un trīs ārstniecības augos, izvērtēta pirolizidīnu alkaloīdu pārneses varbūtība no nezālēm uz augiem.

Evaluation of pyrrolizidine alkaloids in the most common weeds in Latvia and their transfer to medicinal plants. Francis E. supervisors Dr. chem. Nakurte I. and Dr. chem. prof. Vīksna A. Master’s thesis, 79 pages, 51 figure, 21 table, 114 literature references, 8 appendices. In Latvian. The theoretical part of this thesis consists of a literature review regarding pyrrolizidine alkaloids, their presence in nature and transfer to other plants, regulations, consumer exposure, and methods for detecting them in plants using liquid chromatography and masspectrometry. In the experimental part of the thesis, the method validation for the determination of pyrrolizidine alkaloids in plants was performed using a modified QuEChERs method and liquid chromatography-mass spectrometry. The content and concentration of pyrrolizidine alkaloids were determined in five weed species and three medicinal plants found in Latvia, evaluating the probability of pyrrolizidine alkaloid transfer from weeds to plants.
Evaluation of pyrrolizidine alkaloids in the most common weeds in Latvia and their transfer to medicinal plants
Keywords: Ķīmija; Pirolizidīna alkaloīdi; Nezāles; Ārstniecības augi; QuEChERs; Šķidrumu hromatogrāfija