Ārējās tirdzniecības problēmas Latvijā - Priedēns, Kristaps (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darbā „Ārējās tirdzniecības problēmas Latvijā” tiek pētīti un salīdzināti Latvijas eksporta un importa dati. Maģistra darba mērķis ir, pamatojoties uz zinātnisko literatūru, normatīvo aktu izpēti un statistisko datu analīzi, sniegt ārējās tirdzniecības teorētisko pamatojumu, izanalizēt ārējās tirdzniecības dinamiku un struktūru Latvijā, kā arī veikt ārējās tirdzniecības problēmu analīzi Latvijas nozīmīgākajās nozarēs. Darba mērķa sasniegšanai galvenie darba uzdevumi: •pamatojoties uz zinātnisko literatūru, izpētīt starptautisko tirdzniecības vēsturi un to nozīmi mūsdienās; •izanalizēt Latvijas ārējās tirdzniecības dinamiku un struktūru un to svārstību ietekmējošos iemeslus; •izvirzīt priekšlikumus, balstoties uz darba gaitā iegūtiem rezultātiem, konstatēto problēmu risināšanai. Darba rezultātā Latvijas ārējās tirdzniecības galvenā problēma ir tā, ka imports pārsniedz eksportu visos apskatītajos gados, radot deficītu.

Master's work „Foreign Trade problems in Latvia” are studied and compared Latvian export and import data. Master's work is based on the scientific literature, legislative analysis and statistical data analysis, to provide a theoretical justification for foreign trade, identify the foreign trade dynamics and structure of the Latvia, as well as foreign trade problem analysis Latvian key sectors. The corresponding tasks to achieve the aim: • based on scientific literature, to explore the history of international trade and their significance today; • to analyze the Latvian foreign trade dynamics and the structure and fluctuations affecting reasons; • to put forward proposals based on the work the results obtained from addressing the problems identified. Result - the main problem is that imports exceed exports in all years under consideration of Latvian foreign trade, creating a deficit.
Foreign trade problems in Latvia
Keywords: Ekonomika; Imports; Eksports; Starptautisks; Tirdzniecība