Morālie spriedumi, emocionālā empātija un uztvertais sociālais atbalsts, bērnu namā un ģimenē dzīvojošiem jauniešiem - Veiriņa, Sanita (Latvijas Universitāte, 2015)
Šī pētījuma mērķis bija izpētīt morālos spriedumus, emocionālo empātiju un uztverto sociālo atbalstu bērnu namos un ģimenēs dzīvojošajiem jauniešiem vecumā no 15 līdz 18 gadiem. Pētījumā tika noteikts vai pastāv atšķirības emocionālās empātijas, morālās spriešanas un uztvertā sociālā atbalsta rādītājos bērnu namos un ģimenēs dzīvojošiem jauniešiem. Un tika noskaidrot, vai uztvertais sociālais atbalsts prognozē morālās spriešanas spējas un emocionālo empātiju bērnu namos un ģimenēs dzīvojošiem jauniešiem. Pētījuma izlasi kopā veido 120 jaunieši (N=120), kur 60 jaunieši ir no bērnu namiem (n=60) un 60 jaunieši no ģimenēm (n=60). Pētījumā tiks izmantoti trīs pētījuma instrumenti, kā arī tika ievākta demogrāfiskā informācija par respondentiem, Morālo spriedumu tests (Lind.1978), Latvijā adaptējusi Ingrīda Trups-Kalne (2012), Emocionālās empātijas aptauja (Mehrabian & Epstein,1972), Latvijā adaptējusi Jeļena Ļubenko (2005), Daudzdimensionālā uztverta sociālā atbalsta skala, (Dahlem,Zimet & Farleey,1988). Pētījumā tika secināts, ka pastāv atšķirības emocionālās empātijas, morālās spriešanas un uztvertā sociālā atbalsta rādītājos bērnu namos, ģimenēs dzīvojošiem jauniešiem. Pētījumā tika pierādīts, ka uztvertais sociālais atbalsts no ģimenes prognozē morālās spriest spējas un emocionālo empātiju bērnu nama jauniešiem.

The aim of this study was to research moral judgments, emotional empathy and perceived social support in young people aged 15-18 living in children’s homes and at home. The study established are there any differences in indicators of emotional empathy, moral judgment and perceived social support for young people living in children’s homes and at home. Also, it was established does the perceived social support predict moral judgment and emotional empathy for young people living in children’s homes and at home. The study sample consists of 120 young people (N=120), where 60 young people are from children’s homes (n=60) and 60 young people are from families (n=60). Three research instruments will be used in the study and the demographic information of respondents will be gathered – Moral Judgment Test/ (Lind.1978), adapted in Latvia by Ingrīda Trups-Kalne (2012). );Emotional Empathy Questionnaire (Mehrabian & Epstein,1972), adapted in Latvia by Jeļena Ļubenko (2005);Multidimensional Perceived Social Support Scale, (Dahlem,Zimet & Farleey,1988). The study concluded that there are differences in the indicators of moral judgments, emotional empathy and perceived social support in young people living in children’s homes and at home. The study demonstrated that the perceived social support from families predicts moral judgment and emotional empathy of young people from children’s homes.
Moral judgments, emotional empathy and perceived social support, the orphanage and the young people living in the family
Keywords: Psiholoģija; jaunieši; bērnu nams; morālās spriest spējas; emocionālā empātija; uztvertais sociālais atbalsts